Gazdaság

Eredményes a kormány támogató költségvetési politikája

2021 második negyedévében rekordmértékben, 17,9%‑kal nőtt a magyar gazdaság az egy évvel korábbihoz képest, miközben a foglalkoztatottak száma átlépte a 4 millió 700 ezer főt. Ezek az adatok is jelzik, hogy eredményes a támogató költségvetési politika, amely az adócsökkentésekre, a munkahelyteremtésre, a beruházások ösztönzésére és a családok támogatására épül. Mindezek eredményeként a központi alrendszer augusztus végére 1900,7 milliárd forintos hiánnyal zárt.

Eredményes a kormány támogató költségvetési politikája
Eredményes a támogató költségvetési politika, amely az adócsökkentésekre, a munkahelyteremtésre, a beruházások ösztönzésére és a családok támogatására épül
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

2021 első nyolc hónapjában az államháztartás központi alrendszere 1900,7 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 1717,1 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 221,2 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok pedig 37,6 milliárd forintos többletet értek el. Az előző év azonos időszakában a központi alrendszer hiánya 2261,3 milliárd forintot tett ki - a Pénzügyminisztérium közleménye szerint.

2021 augusztusában a központi alrendszer hiánya 97,0 milliárd forintot tett ki, az előző évi azonos havi deficit közel hasonló, 96,3 milliárd forint volt.

A hazai kiadások közül a közúti fejlesztésekre 172,9 milliárd forintot, a közlekedési ágazati programokra 134,7 milliárd forintot, a koronavírus-járvány következtében szükségessé vált versenyképesség-növelő támogatásra 92,2 milliárd forintot fordított a kormány. Jelentősek továbbá a Magyar Falu Programra (61,7 milliárd forint), a vasúti fejlesztésekre (60,2 milliárd forint), vagy a Modern Városok Program céljaira (51,1 milliárd forint) biztosított források is.

Az iskolakezdés megkönnyítése érdekében – hasonlóan az előző évhez – a családi támogatások szeptemberben esedékes összegét is augusztusban kapták meg az érintett családok az augusztus hónapban esedékes összeg mellett. Mindez 32,2 milliárd forintos kiadást jelentett.

A költségvetés a gazdaság újraindításához szükséges forrásokat továbbra is biztosítja - olvasható a közleményben.

Kapcsolódó írásaink