Belföld

Egyre többen élnek az otthonfelújítás lehetőségeivel

Egyre többen veszik igénybe az otthonfelújítás lehetőségeit - közölte legfrissebb reprezentatív kutatása alapján a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (Kincs).

Egyre többen élnek az otthonfelújítás lehetőségeivel
Kincs: Az intézkedések segítik a gyermekes családokat, és a gazdaság újraindítására is kedvező hatást gyakorolnak
Fotó: MH/Purger Tamás

Azt írták: az otthonfelújítási támogatást eddig mintegy 33 ezren igényelték, az otthonfelújítási kölcsönt pedig több mint 7500 család kérte. A közleményben emlékeztettek arra, hogy a kormány otthonteremtési programja idén tovább bővült az otthonfelújítási támogatással és kölcsönnel, amellyel a már meglévő otthonukat szépíthetik, bővíthetik, korszerűsíthetik a legalább egy gyermeket nevelők.

Az intézkedések segítik a gyermekes családokat, és a gazdaság újraindítására is kedvező hatást gyakorolnak - tették hozzá.

A Kincs felméréséből kiderül, hogy az otthonfelújítási támogatásról tíz ember közül kilenc, az otthonfelújítási kölcsönről pedig a megkérdezettek 86 százaléka hallott már.

A válaszadók egyötöde azt mondta, hogy a barátainál vagy ismerőseinél volt idén lakásfelújítás, vagy azt a közeljövőben tervezik. A válaszok szerint legnagyobb arányban a 18-49 évesek és a kiskorú gyermeket nevelők újították fel az otthonukat ebben az évben, vagy terveznek munkálatokat egy éven belül - ismertették. Tudatták: tízből három megkérdezett 1-3 millió forintot, tízből kettő pedig 3 és 6 millió forint közötti összeget költött felújításra.

A gyermekes válaszadók kétszer akkora arányban fordítottak 6 millió forint fölötti összeget a munkálatokra, mint a gyermektelenek - tették hozzá. Azt írták: az idén lakásfelújítást végzők és a közeljövőben felújítást tervezők 31 százaléka vette vagy veszi majd igénybe az otthonfelújítási támogatást, 15 százaléka az államilag támogatott otthonfelújítási kölcsönt választotta, 16 százaléka pedig a banki hitel mellett döntött. A megkérdezettek harmada valamilyen családi, rokoni vagy baráti segítséget vesz vagy vett igénybe a felújításhoz - fűzték hozzá. Közölték azt is: a megkérdezettek 64 százaléka festésre, szigetelésre, 51 százaléka pedig a fürdőszoba felújítására vette igénybe a támogatást.

A válaszadók csaknem ötöde klímát szereltetett be vagy tervez beszereltetni, minden tizedik válaszadó pedig napelemes rendszert építtetett ki vagy tervez kiépíttetni - áll a közleményben.

A Kincs szerint az otthonfelújítási támogatás és az otthonfelújítási kölcsön hozzájárul ahhoz, hogy a gyermeket nevelő magyar családok bátran belevágjanak lakásuk felújításába, és a családalapításra, illetve a további gyermekek vállalására is kedvező hatással lehet.

A kutatás augusztus 4-6-án, ezer felnőtt telefonos megkérdezésével készült.

Kapcsolódó írásaink