Gazdaság

A K & H is támogatja az MNB zöldtőke­-kedvezmények körének bővítését

Az eddigieken túl olyan vállalati zöldhitelcélokra is kiterjed a program, mint a fenntartható agrárium és az élelmiszeripari fejlesztések

A napelem-beruházások finanszírozásával a K & H is részt vesz az MNB zöldtőkekövetelmény-kedvezmény programjában. Egyúttal támogatja azt a változást, hogy a program kibővül az elektromobilitást, a fenntartható agráriumot és élelmiszeripart szolgáló fejlesztések finanszírozására – írta tegnapi sajtóközleményében a K & H Bank Zrt.

A K & H is támogatja az MNB zöldtőke­-kedvezmények körének bővítését
A bankok a napelemek finanszírozásánál is élhetnek a tőkekedvezménnyel
Fotó: MH/Katona László

Az MNB bejelentette zöld vállalati és önkormányzati tőkekövetelmény-kedvezmény programjának kibővítését, és hangsúlyozták, hogy az eddigieken túl olyan vállalati zöldhitelcélokra is kiterjesztik a programot, mint az elektromobilitást, valamint a fenntartható agráriumot és élelmiszeripart megvalósító fejlesztések. A pénzintézetek az elektromos áruszállító járművek beszerzésénél, ökológiai gazdálkodások és precíziós gépbeszerzések finanszírozásánál is élhetnek a tőkekedvezménnyel.

„A K & H korábban is részt vett az MNB tőkekedvezmény programjában, amit megújuló energia finanszírozásra használtunk, a napelem-portfoliónk egy részére” – tájékoztatott Suba Levente, a K & H fenntarthatósági vezetője. Elmondta, a K & H azzal együtt, hogy beszüntette a széntüzelésű erőművek finanszírozását, a piacvezetők egyike a megújuló energiaforrások létesítésének támogatásában.

Az MNB-program mostani kiterjesztése még véglegesítés alatt van, így ezek az új zöldhitelezési elemek egyelőre nem indultak el. „Minél nagyobb mértékben részt kívánunk azonban venni ezekben, és továbbra is aktívak maradunk a fenntartható finanszírozásban” – magyarázta a vezető.

Mindez összecseng a 2020-tól klímasemlegesen működő K & H fenntarthatósági stratégiájával. A bank csaknem 53 százalékkal csökkentette 2020-ig az egy főre jutó szén-dioxid-kibocsátást a 2015-ös értékekhez képest – ismertette a vezető. A pozitív, környezettudatos szemléletmód elterjedését többek között a dolgozók és az üzleti partnerek érzékenyítése, a felelős befektetési lehetőségek biztosítása, a felelős hitelezési politika kidolgozása és bevezetése segíti.

Ezeknek ugyanis nemcsak az része, hogy a pénzintézet korlátozza saját működésének környezeti káros hatásait, és ösztönzi az ügyfelek és munkatársak felelős magatartását, de az is, hogy finanszírozási tevékenységével pozitív hatást gyakorol a társadalom és gazdaság fenntartható fejlődésére – emelte ki Suba Levente.

Kapcsolódó írásaink