Gazdaság

A gasztronómia a vadászat társadalmi hasznosságát mutatja meg

Sokan gulyás- és pörköltalapanyagot látnak csupán a vadhúsban. Az alapanyag feldolgozásának három hét múlva történő bemutatására ötven szakácsot képeztek tovább

Az „Egy a természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításon is szerepet kap a vadgasztronómia, mivel az ilyen ételek nemzeti identitásunk részét képezik.

A gasztronómia a vadászat társadalmi hasznosságát mutatja meg
Kovács Zoltán, az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás lebonyolításáért felelős kormánybiztos drótszőrű magyar vizsláival a pákozdi megnyitón
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A gasztronómia, ezen belül a 14. Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivál a vadászat társadalmi hasznosságát mutatja meg – mondta az „Egy a természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás lebonyolításáért felelős kormánybiztos a vadgasztronómiai fesztivál szombati megnyitóján, a Pákozdi Pagony Vadaspark és Arborétumban. Kovács Zoltán jelezte, hogy három hét múlva nyílik meg a világkiállítás, de felvezetése már egy hete elkezdődött, és ennek szerves része a fesztivál, amelyen előtérbe kerülnek a vadászattal foglalkozók és a természetben élők hétköznapjai.

A kormánybiztos megemlítette, hogy a gasztronómia a világkiállításon is központi szerepet kap, ezért előzetesen a Bocuse d’Or Akadémián 50 szakácsot képeztek arra, „hogyan kell jól hozzányúlni a vadhúshoz”, hiszen az a prémiumételek egyik fő alapanyaga.

Hozzátette: a húsznapos világkiállításon a passzázst a vadgasztronómiának szentelik.

Kovács Zoltán beszélt a fesztivált rendező Vadex Mezőföldi Zrt.-ről is, amely kiemelkedő szereplő a vadhúsforgalmazásban egész Európában. Olyan szakmai munka folyik a szervezetnél, amelynek köszönhetően a vadászaton elejtett vadak húsából magas hozzáadott értékű, kiemelkedő minőségű termékek születnek – tette hozzá.

Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a fesztivál egy üzenet, miszerint a magyar vadhús egészséges, biztonságos, széles körben fogyasztható, és helye van a magyar gasztronómiában.

Azt mondta, a minisztérium kiemelt feladatának tekinti a vadhúsfeldolgozás segítését, így például a Vadex soponyai üzemét több mint 500 millió forintból újította fel, és ezzel Európa egyik legmodernebb üzemét hozta létre.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke kiemelte, a vadétel nemzeti identitásunk részét képezi, mégis alig fogyasztanak a magyarok a mindennapokban vadhúst.

Hozzátette, egy átlagos magyar háziasszony gulyás- és pörköltalapanyagot lát a vadhúsban, pedig az sokoldalúbb felhasználást tesz lehetővé. Ezt is szeretnék megmutatni, ezért a NAK a közelmúltban pályázott mintegy félmilliárd forintnyi közvetlen brüsszeli forrásra a vadhúsfogyasztás népszerűsítésének érdekében.

Vadhús mint hazai bioélelmiszer

Terítéken a vadhúsok – Ízvadászatra fel! szlogennel egy hónapos kampányt indított az Agrármarkering Centrum a vadhúsfogyasztás ösztönzésére. A kampány szombati sajtótájékoztatóján, a Pákozdi Pagonyban rendezett 14. Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztiválon Kovács Zoltán a 2021-es „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás lebonyolításáért felelős kormánybiztos a hazai vadhús forgalmazók ott lesznek a Hungexpo területén, a gasztropasszázson pedig a legkülönbözőbb formában lehet majd vadhúst fogyasztani, továbbá az OMÉK (Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár) is része lesz a világkiállításnak, fókuszban a vadhússal, annak feldolgozásával és fogyasztásával.

Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért felelős államtitkára közölte, hogy évente 10 ezer tonna vadhús termelődik Magyarországon, mégis csekély a hazai vadhúsfogyasztás. Jelezte, a minisztérium kiemelt feladatának tekinti, hogy a vadhús ételek a magyar családok asztalára kerüljenek, hiszen bioélelmiszer, egészséges, biztonságos, fenntartható módon keletkezik, és nem jár olyan környezetterheléssel, mint más hústermékek előállítása. (KF)

Kapcsolódó írásaink