Gazdaság

Átmeneti, egyéves időszak segíti az új bortörvényre való felkészülést

A szakmai-jövedéki nyilvántartások elektronikus vezetése is csak az éves szinten húszezer hektoliternél több terméket értékesítő borászatok számára lesz kötelező

Az új bortörvény augusztus 1-jén hatályba lépett, az új szabályokra való felkészülést egy 2022. július 31-ig tartó, egyéves átmeneti időszak segíti.

Átmeneti, egyéves időszak segíti az új bortörvényre való felkészülést
Ezentúl a jó élettani hatású, erjedésben lévő bor (murci) is forgalmazható
Fotó: MH/Purger Tamás

Ekkortól kezdve a nem kisüzemi bortermelők, valamint a tíz hektárnál nagyobb ültetvényt használók számára kötelező lesz az adminisztrációs ügyeiket elektronikusan intézni, a kisebb termelőknél viszont később is megmarad a hegybírónál történő személyes ügyintézés lehetősége – mondta tegnap Nagy István agrárminiszter.

Az átmeneti időszak első felében a szüretnél és az újborok elkészítésénél még a korábbi ügymenetet kell alkalmazni.

Az átmeneti időszak második felében, 2022. január végétől viszont már az új adminisztrációs szabályok lépnek életbe, ezáltal az ágazati adminisztráció informatikai hátterét az e-Pincekönyv rendszer fogja biztosítani. Ugyanakkor ebben az időszakban az elektronikus adminisztrációs feladatok még fakultatívak lesznek minden ágazati szereplő számára – magyarázta Nagy István agrárminiszter sajtótájékoztatóján.

Kiemelte: az új szabályok 2022. augusztus 1-jétől lépnek teljes körűen hatályba. Ekkortól kezdve a nem kisüzemi bortermelők, valamint a tíz hektárnál nagyobb ültetvényt használók számára kötelező lesz az adminisztrációs ügyeiket elektronikusan intézni. Így a központi rendszer alapján azonnal tudni lehet majd, hogy egy adott pincében mennyi és milyen minőségű bor áll rendelkezésre – ismertette a tárcavezető.

Nagy István továbbá jelezte, a kisebb termelőknél később is megmarad a hegybírónál történő személyes ügyintézés lehetősége. Hangsúlyozta: a szakmai-jövedéki nyilvántartások elektronikus vezetése az átmeneti időszakot követően is csak a legnagyobbak, az éves szinten húszezer hektoliternél több borászati terméket értékesítő borászatok számára lesz kötelező.

Az agrárminiszter elmondta, a bortörvénynek köszönhetően zöld jelzést kapott a murci (az erjedésben lévő bor) forgalmazása. A miniszter szerint ez az új termék, amely rendkívül jó élettani hatásokkal rendelkezik az emberi szervezet számára, a borfogyasztás népszerűsítéséhez is hozzájárul.

A korábbiaktól eltérően sem analitikai, sem érzékszervi vizsgálat nem szükséges a murci forgalmazásához, ez megkezdhető a hegybíró által kiadott végső származási bizonyítvány birtokában, forgalombahozatali azonosítóval – jelentette ki az agárminiszter.

Madaras Zoltán, a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének elnöke elmondta, hogy Magyarországon elsőként használhatják ki az új bortörvény adta lehetőséget, a murci forgalmazását és palackozását. Hangsúlyozta: a kutatóintézet a csaknem harminc hektár szőlőültetvénnyel, 1600 négyzetméter alapterületű pincével és akkreditált laboratóriummal rendelkezik, fő feladata a kutatás, az oktatás és a szaktanácsadás. Az intézet szőlőfajta-gyűjteménye már több mint 1800 tételből áll, ez a világ hatodik, Európának pedig a második legnagyobb szőlőgénbankja.

A pezsgő lehet a borágazat kiugrási lehetősége

A következő években kiemelt termék lehet a magyar pezsgő, ebben rejlik a hazai borágazat egyik nagy kiugrási lehetősége – hangsúlyozta az agrárminiszter a III. Pezsgőkonferencián a Fejér megyei Etyeken. Nagy István rámutatott, Magyarországon a pezsgőkészítés és -fogyasztás a reneszánszát éli, ami elsősorban az etyeki borászoknak köszönhető. Úgy vélte, a jövőben az Etyek-Budai Borvidék csúcsterméke lehet a pezsgő, valamint az országban még teljesen ismeretlen, pezsgőre szabott eredetvédelem kialakításával ezt a terméket a termékpiramis csúcsára pozícionálhatják.

A miniszter szerint a magyar borászok mindig is élen jártak az innovációban, jellemzően az elsők között találták meg, hogy miként lehetséges új termékekkel a fogyasztók asztalára kerülni, illetve felismerték a megváltozott fogyasztói szokásokat, miszerint a világ egyre inkább keresi az üde, fiatalos pezsgőket. Mint mondta, éppen emiatt támogatja kiemelten a kormány a magyar pezsgőkészítőket, mert az ország jó hírét viszik a világba. (JA)

Kapcsolódó írásaink