Gazdaság

Hitelezésélénkítő támogatott konstrukciók

Az első nyolc hónap adatai alapján az idei év 24 százalékkal erősebb a tavalyinál, de még 2019-hez mérten is látszik élénkülés

A nyár vége minimális élénkülést hozott a lakóingatlan-piacon a Duna House becslése szerint. Az otthonteremtő támogatások egyértelműen élénkítik mind a hitel-, mind pedig a lakáspiacot.

Hitelezésélénkítő támogatott konstrukciók
A nyár kis csúszással éreztette hatását a lakáscélú jelzáloghitelek piacán
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A Duna House tegnap nyilvánosságra hozta havi tranzakciószám-becslését és jelzáloghitel-előrejelzését, amely szerint 2021 augusztusában országosan 11 304 ingatlan-adásvétel bonyolódott, valamint 110 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott. Az ingatlanközvetítő cég által ismertetett tranzakciószám ugyan elmarad
az előző évek augusztusaitól, de az előző hónaphoz viszonyítva növekedést mutat.

Bár érezhető volt az erősebb szabadságolási hullám ingatlanpiaci forgalmat lassító hatása, éves szinten, az első nyolc hónap adatai alapján az idei év még így is 24 százalékkal erősebb 2020-hoz és három százalékkal 2019-hez képest. A Duna House várakozásai szerint tranzakciók tekintetében az ősz ugyanolyan aktív lesz, mint a tavaszi szezon volt.

A nyár kisebb csúszással éreztette hatását a lakáscélú jelzáloghitelek piacán is. A Duna House Pénzügyek becslése alapján augusztusban 110 milliárd forint jelzáloghitel realizálódott Magyarországon, amely az elmúlt hónapokhoz képest ugyan kisebb mérséklődést mutat, de még így is bőven túllépi a százmilliárdos álomhatárt. A tavalyi évhez viszonyítva ez ötvenöt százalékkal magasabb érték, ami bizonyítja, mennyire aktív most a hitelpiac.

Az MNB január–júniusi tényadata és a Duna House Pénzügyek július–augusztusi becslése alapján idén a jelzáloghitel-piac már meghaladta a 820 milliárd forintot. A hitelezést élénkítik az államilag támogatott konstrukciók, a babaváró kölcsön töretlen népszerűségét jelzi, hogy a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 2021 első negyedévében a lakossági hitelállomány bővüléséből hatvan százalékkal vette ki a részét. Az igénylők kétharmada valamilyen lakáscélra, vagyis vásárlásra, átalakításra, felújításra költötte a hitelt.

Ugyancsak a Duna House nem sokkal korábban közölte, a töretlen népszerűségű otthonteremtési támogatások következtében megjelent új hiteltermékeknek köszönhetően több mint 364 milliárd forint értékű jelzáloghitel realizálódott a piacon az április–júniusi időszakban. Ez mintegy kétszerese a 2020 második negyedévében közvetített hitelek összegének. A jegybank tényadatai szerint idén júniusban is megdőlt minden eddigi rekord, hiszen 136 milliárd forintnál is nagyobb értékű jelzáloghitelt igényelt a lakosság.

Kiterjesztett jegybanki zöldhitelezés


A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kiterjeszti a hitelintézetek számára zöld vállalati és önkormányzati tőkekövetelmény-kedvezmény programját. A bankok így a program keretei közt adhatnak zöldhiteleket egyebek közt az elektromobilitás, a fenntartható agrárium fejlesztésére, sőt iparági megkötés nélkül egyéb, a környezeti fenntarthatóságot szolgáló finanszírozási célokra is – közölte tegnap a jegybank. Az MNB Zöld Programja részeként tavaly decemberben hirdette meg vállalati és önkormányzati Zöld Tőkekövetelmény-kedvezmény programját.

A jegybank döntése szerint emellett a hitelintézetek a továbbiakban döntésük szerint összevonhatják és így maximálisan kihasználhatják az érvényben lévő, a lakáshitelekre, illetve a vállalati és önkormányzati finanszírozásra nyújtott tőkekedvezményeket. E lépés nyomán egy, a zöldfinanszírozásban aktív bank akár a teljes kockázati kitettsége 1,5 százalékára rúgó tőkekedvezményt is igénybe vehet majd. Mindez hozzájárul a hazai pénzügyi rendszer stabilitásához és a gazdaság környezetbarát átállásához – áll a jegybak közleményében.
(MOA)

Kapcsolódó írásaink