Gazdaság

Átadták a mezőhegyesi szakképző iskola új épületét

Hazai technikum

Átadták a több mint egymilliárd forintból felújított mezőhegyesi szakképző iskola központi épületét.

Lázár János kormánybiztos az ünnepélyes tanévnyitóval egybekötött átadón úgy fogalmazott, reményei szerint 2022-től a vidéké lesz a főszerep. A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos szavai szerint a mezőhegyesi technikum újjászületése fordulatot, új korszakot jelenthet a magyar vidék számára.

Lázár János kitért arra, hogy Mezőhegyes az ország egyik leghátrányosabb térsége, és „kutyakötelesség” esélyt adni az itt élőknek, aminek egyik legfontosabb eszköze az oktatás újjászervezése. A 21. század csatáit szerinte az édesvízzel és a termőfölddel lehet megnyerni, amiben mi, magyarok vagyunk a leggazdagabbak – mondta. Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány elnöke úgy vélte, a mezőgazdaság kettős szorításban van: miközben egyre növekvő népességet kell ellátnia, aközben azt egyre környezetbarátabb módon kell tennie.

Van piaci tér, szavai szerint a főleg Ázsiá­ban növekvő népesség számára mi termelhetjük meg az élelmiszert, hiszen nagy előnyünk az édesvíz és a jó minőségű termőföld. Ezzel élni kell, de nem élünk vele megfelelően – mondta, hozzátéve: miközben az öntözés fontosságáról beszélünk, 20 év alatt csökkent az öntözött terület nagysága Magyarországon.

Kapcsolódó írásaink