Gazdaság

Nagy az érdeklődés a külföldi nyaralások iránt

A vírus egyáltalán nem törte meg a magyarok utazási kedvét, jelenleg is élénk a kereslet

Az április 30-án bejelentett lazításokkal visszatért az optimizmus a turisztikai ágazatba, jelentősen megnőtt az utazási kedv, sokan utaztak és utaznak külföldre nyilatkozta lapunknak Bakó Balázs, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) szóvivője. Arról is beszélt hogy a 2019-es évhez képest később kezdődött a nyári szezon, és reményét fejezte ki, hogy az ágazat 2022-ben már megközelítheti a járvány előtti szintet.

Nagy az érdeklődés a külföldi nyaralások iránt
Bakó Balázs: Sokan most üdülnek
Fotó: MH/Katona László

– A koronavírus-járvány után mennyire volt bizalmuk a magyaroknak külföldre utazni?

– A több hónap korlátozás után az utazási kedv jelentős volt. Bár kevesebben, mint 2019-ben, de viszonylag így is sokan mentek külföldre nyaralni.

– Jobbak az idei kiutazó turizmus számai, mint a tavalyiak?

– Noha a 2019. évi számokat idén nem értük el, és várhatóan nem haladjuk meg, lényegesen jobb ez az év, mint a tavalyi. A 2019-eshez képest később kezdődött a szezon, az iskolaév végével még többen kivártak, de július elejével hirtelen megindultak az utazások.

– Mely országokba utaztak idén a legszívesebben a magyarok?

– A szokásos nyaraló úti célok idén is a legnépszerűbbek: Horvátország, Görögország, Törökország, Spanyolország, Egyiptom.

– Az eddigi tapasztalok alapján milyen szezonra számítanak?

– Ahogy említettem, később kezdődött a szezon, de júliusban és augusztusban sokan utaztak. Korai azonban még végleges összesítést adni, hiszen jelenleg is sok az érdeklődés, és sokan most kelnek útra.

Kapcsolódó írásaink