Gazdaság

Sokan kötnek utasbiztosítást nyaralás előtt

Az ár mellett az utazni készülők most kiemelten figyelnek a covidfedezetekre, illetve arra, hogy az adott konstrukció az általuk célba vett országban is érvényes-e

A külföldre utazók már jóval több mint fele köt utasbiztosítást, a kereslet egyértelműen a magasabb fedezetű utasbiztosítások felé tolódott el. Belföldi utak esetében a betegszállítás és a ki nem használt szállás költségtérítése miatt hasznos a konstrukció.

Sokan kötnek utasbiztosítást nyaralás előtt
Strandolók Rijekában. Nem érdemes kockáztatni a nyugodt pihenést
Fotó: AFP/Denis Lovrovic

A koronavírus-járvány hatása továbbra sem múlt el az utasbiztosítási piacon: továbbra is jóval kevesebben utaznak külföldre, mint a pandémia előtti években, de az már most elmondható, hogy tavaly nyárhoz képest idén érezhetően több utasbiztosítást kötnek az ügyfelek, többen merészkednek az országhatárokon kívülre – válaszolta lapunk megkeresésére a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).

Kifejtették, a korábbi években az volt a jellemző, hogy a kiutazóknak kicsivel több mint fele kötött utasbiztosítást, jelenleg ez az arány magasabb, mivel az utazni vágyók óvatosabbak, kevésbé kockáztatnak. Az ár mellett az utazni készülők most kiemelten figyelnek a covidfedezetekre, illetve arra, hogy az adott biztosítás az általuk célba vett országban is térít-e. Egyes biztosítók termékei ugyanis fedezetet nyújtanak a Konzuli Szolgálat által nem javasolt helyszíneken is, mások azonban nem.

Kifejtették, a kereslet egyértelműen a magasabb fedezetű utasbiztosítások felé tolódott el, ami nem véletlen: több tíz millióval nagyobb fedezetet is el lehet érni viszonylag kicsi díjkülönbség kifizetésével. Az utasbiztosítások átlagdíja a nyári időszakra szóló kötések esetében nem változott tavalyhoz képest.

A nyár előtti biztosítások átlagdíja magasabb volt a korábbiaknál, de ennek az volt az oka, hogy az utazási korlátozások miatt sokkal nagyobb arányban szerepeltek az utazási célpontok között tengeren túli, egzotikus helyszínek. Utasbiztosítást jellemzően továbbra is külföldi utakra kötnek, nyáron messze a 7–8 napos időszakok a legjellemzőbbek.

A szakértők elmondták, belföldi utaknál is van értelme az utasbiztosításnak, mivel abban poggyászbiztosítás, sztornóbiztosítás és gépjárműassistance egyaránt szerepel, egészségügyi probléma esetén pedig fedezheti a betegszállítást, térítheti a ki nem használt szállás költségét, és táppénzkiegészítést is nyújthat.

Kapcsolódó írásaink