Belföld

Balaton-parti nyaralás egyszülős családoknak

A felújításoknak, bővítéseknek köszönhetően megnőtt Zánkán a létesítmény befogadó­képessége, ezért idén rekordot döntött a táborozók száma

Strandolni fogunk, és lehet, hogy beugrunk a kézműves programokra is – avat be terveikbe Dúzs Melinda és fia, a tizenkét éves Éden, miközben a Zánkai Erzsébet-táborban várakoznak a regisztrációra. Az anyuka és gyermeke az Egyszülős Központon keresztül jutott el a Balaton partjára, s már nem először járnak Zánkán, mivel az édesanya a kezdetektől tagja a budapesti civil szervezetnek.

Balaton-parti nyaralás egyszülős családoknak
Attis apukájával érkezett a nyári kalandra
Fotó: MH/Katona László

Melinda elmondja, hogy a tagokat minden évben kiértesítik a hétvégi nyaralás lehetőségéről. Az igények összesítése után egy csoportos jelentkezést nyújtanak be az Erzsébet Alapítványnál. A gyerektáborok vasárnaptól péntekig tartanak, péntek délután érkeznek a családok, akik vasárnapig maradhatnak Zánkán. Melindáék, amikor csak alkalmuk nyílt rá, pályáztak a családi hétvégére.

Éden édesapja Olaszországban él. Az évek során a szülőknek egyre kevesebb lehetősége nyílt arra, hogy felkeressék egymást a párjuk hazájában, így kapcsolatuk véget ért. S bár a szülők a mai napig jó viszonyban vannak, Éden ritkán utazhat édesapjához a nagy távolság és a költségek miatt.

A civil szervezet más programjait is gyakran igénybe veszik, Éden matematika és nyelvtan korrepetálásra járt az Egyszülős Központba, de sok ismerős gyereknek napközis táborban biztosítanak helyet nyáron. A covidjárvány alatt élelmiszer- és tisztasági csomagot kaptak, ahogy jogi tanácsadásért is fordulhatnak a szervezethez, amely jógaórákat vagy éppen kozmetikai tanácsadást is tart.

Míg Melindáék várakoznak, Fekete Attila és kisfia, Attis végeznek is a regisztráció­val. A központi épület aulájában veszik fel a kulcsokat, ahol nagy a zsivaj, ide érkeznek ugyanis a családok. Attiláék nyomába szegődünk, az édesapa és gyermeke megkeresi a számukra kijelölt épületet. A tábor folyamatosan változik, épül, szépül, néhol még látható a közelmúltban befejezett építkezés nyoma.

A fűmagot már elvetették, de a rekkenő hőségben nem sok esélye volt megerősödni, őszre viszont már bizonyosan zöldebbek lesznek a parkosított területek. A házak földszintje a korábbiakkal ellentétben közösségi térré alakítva várja a családokat, táborozó gyerekeket, akik csocsóval, társasjátékokkal tölthetik az idejüket. A tábor százötven hektáros, de elveszni nem lehet, mert a résztvevők csuklójukon QR-kódos karszalagot viselnek, amit a táborban tartózkodás ideje alatt viselniük kell. Segítségével nyomon követhető, ki, melyik szektorban tartózkodik épp.

Attiláék felveszik az ágyneműt, aztán elfoglalják szobájukat a nemrégen felújított épületben. Belépve a szobába apuka és kisfia válogathatnak az ágyak között, és örömmel nyugtázzák, hogy a szobához hűtőszekrény is tartozik. Az óvodás Attis rögtön meg is mássza az egyik emeletes ágyat, most lát ilyet életében először. Az édesapa elmondja, hogy egy régi barátjától értesült a családi üdülés lehetőségéről, a három gyermekét egyedül nevelő hölgy régóta az Egyszülős Központ tagja.

Fekete Attila a törvényes láthatás, az úgynevezett apás hétvége keretében látogatott el kisfiával Zánkára. Azt tervezi, hogy ősztől maga is tagja lesz az Egyszülős Központnak, mert a posztcovid tünetei miatt gyermekének minél több lehetőséget szeretne biztosítani arra, hogy közösségben töltse idejét. A járvány alatt az óvoda többször bezárt, Attis is gyakran megbetegedett, emiatt a fiúcska kissé zárkózottá vált. Ahogy a közigazgatásban dolgozó férfi fogalmaz: nagy kaland előtt áll, de szeret mély vízbe ugrani.

Attis szülei egyébként három éve váltak el, a két felnőtt viszonya szerencsére a lehetőségekhez képest rendezett. A kisfiú, akit apukája Pocaknak szólít, már nagyon várja, hogy matraccal a Balatonban fürödhessen, ahogy a sétahajókázást is. Apa és fia most van másodszor hosszabb üdülésen együtt. Együtt fedezzük fel a hatalmas tábor nyújtotta lehetőségeket. Az arcfestés és a babajátszó a főépületben kapott helyet, a teremben rajzolni, színezni is lehet.

A tábor központi terén található a multifunkciós csarnok (helyén korábban egy leromlott állagú szabadtéri színpad állt), ahol ugrálóvár, sporteszközök, büntetőrúgó-mérőpont, jelmezes óriás-társasjáték kínál kikapcsolódási lehetőséget. Akik az aktív pihenés hívei, a tó partján lábtengózhatnak, kosarazhatnak kézilabdázhatnak, focizhatnak. A családokat különböző programok is várják, cirkuszi animáció, koncert, sétahajózás, haditechnikai park. A táborban egyébként istentiszteletet és áhítatot is lehet látogatni.

A családi hétvégéken az Egyszülős Központtól ezeregyszázan vettek/vesznek részt, ami közel négyszáz családot jelent. A családi üdülésre idén kétszázötvennel többen jutottak el, ami nagy öröm a civil szervezet számára.

Az Egyszülős Központ azonban nem csupán családokat delegált Zánkára. Nagy Anna, a központ kuratóriumi elnöke elmondja: idén száztíz egyszülős gyerek ment Erzsébet-táborba, ők egy hetet töltöttek ott, a civil szervezet pedig önkéntes felnőttekkel járult hozzá a nyaraláshoz, ők voltak a csoportok „anyukái”. Ebben a konstrukcióban tíz fős csoportokban táboroztak a gyerekek az ország különböző részeiről, szinte kizárólag vidékiek nyaraltak Zánkán.

Az elmúlt években nagyjából ugyanennyi gyerek vett részt a táborokban. A családoknak mindössze ezer forintot kell fizetniük, ami szimbolikus összeg, hiszen ebben benne van a bőséges étkezés és a rengeteg program, ami a táborokban és a hétvégéken várja a családokat. „Minden évben számtalan visszajelzést kapunk, csodálatos lehetőség ez a családoknak, akik nagyon lelkes leveleket és élménybeszámolókat küldenek. Mi pedig talán még náluk is jobban örülünk ilyenkor” – teszi hozzá Nagy Anna. Megjegyzi: már tavasszal érkeznek az érdeklődő levelek a szülőktől, hogy „idén is lesz-e”.

Az Erzsébet-táborok augusztus végén befejeződnek, de a családok még szep­temberben is felkereshetik a zánkai tábort. Darabánt Judit, az Erzsébet Alapítvány kommunikációs igazgatója kifejti: a táborokat szervező Erzsébet Alapítvány az Egyszülős Központon kívül számos szervezettel működik együtt, amelyek családokat delegálnak a táborba.

Közéjük tartozik a Katolikus Karitász, a Református Szeretetszolgálat, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, emellett érkeznek családok az evangélikus és a görögkatolikus egyháztól, továbbá a Sportos Cukorbetegekért Alapítványtól. Idén tízezer főt tudnak ellátni, ilyen magas létszám még sosem volt az Erzsébet-táborok történetében, a felújításoknak, bővítéseknek köszönhetően ugyanis jelentősen nőtt a befogadóképesség.

Az Erzsébet Alapítvány Zánka mellett Fonyódligeten és Erdélyben várja a táborozni vágyó gyerekeket és családokat, de már megkapták az államtól a galyatetői és a csillebérci táborokat is, utóbbiakat azonban fel kell újítani.

Kapcsolódó írásaink

A gyerekekről nem lehet többé „elfeledkezni”

ĀAz Egyszülős Központ szerint a megelőlegezett tartásdíjról szóló, már az Országgyűlés előtt lévő törvényjavaslat óriási eredmény, és érezhető változást hozhat a családok életében