Gazdaság

A hazai vetőmag versenyelőnyt jelenthet a világpiacon

Tudásközpontú és innovatív agrárium

A hazai klimatikus körülmények között nemesített növényfajták alkalmazkodóképessége kiemelkedő, értékes tulajdonság, ezekre érdemes alapozni a mezőgazdasági termelést – fogalmazott Feldman Zsolt a hazai nemesítésű szántóföldi növényfajták népszerűsítésére rendezett konferencián Gödöllőn.

A hazai vetőmag versenyelőnyt jelenthet a világpiacon
Feldman Zsolt
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár az Agrárminisztérium és az Agrármarketing Centrum szakmai eseményén kiemelte: Magyarországon hozzávetőlegesen 3,6 millió hektáron folytatunk szántóföldi növénytermesztést, amelynek termelési értéke meghaladja az 1200 milliárd forintot.

Feldman Zsolt a technológiai háttér biztosítása és fejlesztése mellett kiemelte: a nemesítésnek a szélsőségesebbé váló időjárási körülményekre, az átlaghőmérséklet emelkedésére, a változó csapadékeloszlásra és a különféle kártevők megjelenésére is reflektálnia kell, az itthoni viszonyokhoz adaptált megoldásokat kell találnia. Ezért is fontos, hogy felhívjuk a figyelmet a hazai nemesítés eredményeire és sikereire. A vetőmag az egyik leginkább munkaerőigényes, tudásközpontú és innovatív területe az agráriumnak, amely versenyelőnyt jelenthet a világpiacon.

Kapcsolódó írásaink

Hozamrekordokkal zárult az idei aratás

ĀA gabona iránti kereslet megerősödött, és a mostani árszintek várhatóan a következő hónapokban is fennmaradnak, a piaci viszonyok tehát kedveznek a termelőknek – mondta Feldman Zsolt

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom