Gazdaság

Egyre olcsóbban juthatunk megújuló villamos energiához

A METÁR-pályázatokon kialakuló jelentős verseny következtében a költségek csökkenéséből a fogyasztók is egyre nagyobb mértékben részesülnek

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal által, az innovációs és technológiai miniszter felkérésére meghirdetett harmadik pályázaton is kedvező ajánlatok érkeztek, és ugyancsak jelentős volt a túljelentkezés.

Egyre olcsóbban juthatunk megújuló villamos energiához
A támogatási rendszer célja, hogy ösztönözze a megújuló energiaforrások használatát
Fotó: MH/Purger Tamás

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az innovációs és technológiai miniszter felkérésére újabb METÁR-pályázatot hirdetett április 30-án, amelynek keretében megújuló energiaforrásból történő villamosenergia-termelésre kapható támogatás.

A pályázati dokumentációkat július 1-jétől július 30-ig lehetett benyújtani elektronikus úton. A beérkezett pályázatokhoz tartozó ajánlati árakat titkosított bontási dokumentumok tartalmazták, amelyek közjegyzői bontására augusztus 4-én került sor a Hivatal épületében.

A Megújuló Támogatási Rendszer (METÁR) célja, hogy a nemzeti energia- és klímastratégiával összhangban költséghatékonyan ösztönözze a környezetbarát, megújuló alapú villamosenergia-termelést, az új beruházások indítását. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal az innovációs és technológiai miniszter felkérésére pályázatot hirdetett a megújuló energiaforrásból termelt villamos energia támogatására, amelyen gazdálkodó szervezetek (cégek) és önkormányzatok indulhattak.

A pályázaton jelentős, összességében mintegy három és fél-szeres volt a túljelentkezés, a pályázók 1009 GWh-ra igényeltek támogatást a kiosztható 300 GWh-val szemben. Főleg napelemes erőműveket terveznek építeni, de érkezett pályázat egy hulladéklerakóból származó gázt hasznosító, 0,5 MW-os erőműre is. A pályázó erőművek összteljesítménye 629 MW.

Horváth Péter János, a MEKH elnöke elmondta, hogy a legalacsonyabb ajánlati ár 15,73 Ft/kWh, az igényelt mennyiséggel súlyozott ajánlati átlagár pedig 18,41 Ft/kWh volt a bontás alapján, ami még a második pályázat átlagos ajánlati áránál is mintegy tíz százalékkal alacsonyabb. A MEKH elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a mostani pályázaton csak legfeljebb 20 MW-os erőművel lehetett pályázni, míg tavaly akár 50 MW-ossal is lehetett. A napelemes technológia fejlődését mutatja, hogy az ajánlati árak a kisebb erőművi méret és a fokozódó piaci bizonytalanságok ellenére is kedvezőbben alakultak a tavalyinál.

A hivatal elnöke kiemelte ugyanakkor, hogy jelentős kihívást jelent a vártnál gyorsabban teret nyerő, időjárásfüggő napelemes erőművek ingadozó és nehezen becsülhető termelésének integrálása a villamosenergia-rendszerbe. A zavartalan ellátás biztosítása érdekében szükséges, hogy az időjárásfüggő technológiák elterjedése a villamosenergia-rendszer stabilitásának és rugalmasságának növelésével időben összehangoltan történjen.

Az értékelő bizottság megkezdte a be-nyújtott pályázatok teljeskörűségének vizsgálatát. A pályázóknak legfeljebb egy alkalommal, 15 napos határidővel lesz lehetőségük pótolni a hiányosságokat. Az eredményhirdetés 2021 októberében vagy novemberében várható.

A legtöbb kérelem napelemes rendszerek telepítésére érkezett
A legtöbb kérelem napelemes rendszerek telepítésére érkezett
Fotó: MH

Európai támogatási rendszerek

Az Európai Energiaszabályozók Tanácsának (CEER) megújuló energiaforrásokra fordított támogatásokról szóló jelentése szerint még mindig tart Európában az átmenet az olyan támogatási rendszerek felé, amelyek lehetővé teszik a megújuló energiaforrások jobb piaci integrációját és ösztönzik a versenyt – olvasható a hivatal honlapján.

A CEER a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal részvételével összeállította a 2018–2019. évekre vonatkozó jelentését a megújuló energiaforrásokra fordított támogatások típusáról, összegéről, illetve az új belépő megújuló erőműveknek nyújtott támogatásokról különböző termelési technológiákra lebontva. A CEER jelentésének célja olyan összehasonlítható adatok bemutatása, amelyekből a politikai döntéshozók, a szabályozó hatóságok és az iparág szereplői pontos tájékoztatást kaphatnak arról, hogy milyen támogatási rendszerekből milyen mértékű pénzügyi hozzájárulás jut a megújuló energiaforrásokból származó villamos energiára Európában.

A részletes jelentés korábban megjelent kiadványokra épít, ám frissebb, a 2018–2019. évekre vonatkozó adatokat tartalmaz. Általánosságban elmondható, a magyarországi folyamatok az általános trendekbe illeszkednek, és a támogatási szint a középmezőnyben van. A megújulóenergia-támogatásban részesülő villamos energia termelésen belüli aránya országonként jelentősen eltér: míg Szlovéniában 3,8 százalék, Dániában eléri a 66 százalékot. A CEER-tagországokban ez az arány átlagosan 19 százalék volt 2018-ban, ami enyhe növekedést jelent a 2016. évi 17 százalékos átlagos arányhoz képest. Magyarországon 8,8 százalékot tett ki a támogatásban részesülő villamos energia aránya.

Az első pályázat

Az első tenderen összesen 168 ajánlat érkezett, ezek közül 72 pályázat lett nyertes. Az összes beérkezett pályázati igény a kiosztható támogatási mennyiséget 157 százalékkal haladta meg, vagyis mintegy 2,5-szeres volt a túljelentkezés. A korábbi hatósági árhoz viszonyítva átlagosan mintegy 30 százalékos árcsökkenést hozott az első pályázat.

A nyertes pályázók nagyrészt fix vagy napkövető tartószerkezettel működő naperőművek telepítését vagy fejlesztését vállalták, de megvalósulhat egy hulladéklerakóból származó gázt hasznosító erőmű is. A MEKH becslése szerint az első kiíráson nyertes pályázatok mintegy negyvenmilliárd forint új beruházást indukálnak, és az általuk megtermelt villamos energia mintegy 93 ezer háztartás igényét tudja fedezni.

Sikeres második tender

A második pályázatra összesen 257 ajánlat érkezett, ezek közül 36 nyert támogatást. Az indulók 2145 GWh-ra igényeltek támogatást a kiosztható 390 GWh-val szemben. A támogatott beruházások segítségével tovább bővülhet a környezetbarát naperőmű-kapacitás, összesen évente 343 GWh villamosenergia-mennyiség előállítása valósulhat meg megújuló forrásból. Az eredmények alapján valamennyi nyertes pályázat naperőmű megvalósítására vonatkozott, összesen 210 MW teljesítménnyel.

A MEKH becslése szerint a nyertes pályázatok mintegy hetvenmilliárd forint új beruházást indukálnak, és az általuk megtermelt villamos energia mintegy 160 ezer háztartás igényét tudja fedezni. A kedvező ajánlatoknak és az erős versenynek köszönhetően a 2019-es pályázathoz viszonyítva 23 százalékos, míg a korábbi hatósági árhoz viszonyítva 47 százalékos árcsökkenést sikerült átlagosan elérni.

Összeállításunk a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal támogatásával készült

Kapcsolódó írásaink