Gazdaság

Az otthonfelújítási támogatás élénkíti a hitelpiacot

Sokan úgy vágnak bele az adásvételbe, hogy előtte nem tisztázzák a hitellehetőségeket, nagyobb összeg felvétele előtt érdemes igénybe venni az előzetes bírálatot

Az MNB tényadatai szerint idén júniusban több mint 136 milliárd forint értékű jelzáloghitelt igényelt a magyar lakosság, amivel minden eddigi rekord megdőlt. A hitelfelvételi eljárást azonban érdemes előre megtervezni, mielőtt az ember több (tíz) évre elkötelezné magát anyagilag – írta tegnapi sajtóközleményében a Duna House.

Az otthonfelújítási támogatás élénkíti a hitelpiacot
A pénzügyi szakértő segítsége felbecsülhetetlen
Fotó: MH

Ingatlanvásárlási hitelfelvétel esetén a kölcsönigénylési folyamat nulladik lépése, kiindulópontja a vevői igények meghatározása, a lakáscél kiválasztása, majd kellő információk birtokában a hitelkonstrukció kiválasztása – derült ki a Duna House közleményéből. „Havonta körülbelül 5500 darab hiteligénylés érkezik a pénzintézetekhez, ami naponta közel háromszáz ügyletnek felel meg” – árulta el Fülöp Krisztián, a Duna House pénzügyi vezetője.

„A kérelmek megnövekedett száma elsősorban az otthonfelújítási hitelekhez vezethető vissza, az általunk közvetített hiteltranzakciók alapján pedig az ügyfelek átlagosan 17,8 millió forintot igényelnek lakáskölcsönként. Sokan azonban úgy ugranak bele egy adásvételbe, hogy előtte nem tisztázzák a hitellehetőségeket és a konstrukció minden részletét, így az sem derül ki, hogy hosszú távon tényleg hitelképes-e az ügyfél” – hangsúlyozta.

Erre jelenthet megoldást az előzetes hitelbírálat, amely az igénylő anyagi helyzete alapján felméri, hogy mekkora összegű hitelre jogosult. Erről kevés bank ad igazolást, pedig számos előnyt szerezhetne vele ügyfele. Ilyen például, ha ingatlant vásárolna, és igazolni tudja az eladónak, hogy hitelképes, így nem kerül hátrányba a készpénzes vásárlókkal szemben, valamint később a hitelfelvétel folyamata is sokkal gördülékenyebb lesz számára.

Sőt, egy komolyabb anyagi veszteség is elkerülhető, amennyiben végül elutasítanák a hitelkérelmet. Ahol ki is állítják ezt az igazolást, általában különböző, 30 naptól 1,5 évig terjedő érvényességi határidővel kalkulálnak, ráadásul – egy bank kivételével – kizárólag csok nélküli ügyletre lehet igénybe venni a szolgáltatást, vásárlás esetén.

„Azok az ügyfelek, akik csokot és ezzel együtt államilag támogatott hitelt, áfatámogatást kívánnak igénybe venni, nem is kapnak előre százszázalékos garanciát a sikeres hitelfelvételhez. Ezért nagyon fontos, hogy megfelelő pénzügyi szakértő tudja előszűrni a hitelfelvételi és állami támogatási lehetőségeket.

Az ügyfélnek nem szükséges különböző bankokkal tárgyalnia, a közvetítő által mindegyik ajánlata egy asztalnál elérhetővé válik, valamint előre felhívják a figyelmét a szükséges teendőkre, esetleges buktatókra. Arról nem is beszélve, hogy míg a hivatalos előbírálat átfutási ideje egy hónapot is igénybe vehet, addig pénzügyi szakértő segítségével felgyorsítható a folyamat, hiszen mindent egy kézben tart. Mindezt külön költség nélkül, sőt jó konstrukció választása esetén az ügyfélnek pénzt is spórolva” – emelte ki Fülöp Krisztián.

Kapcsolódó írásaink