Gazdaság

Kiemelkedő beruházási ráta

Hétindító. Az első becslés alapján a GDP a nyers adat szerint 17,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit

A héten jelennek meg a bruttó hazai termék (GDP) és a beruházások második negyedévi, valamint a kiskereskedelem júliusi mutatói.

Kiemelkedő beruházási ráta
Negyedéves összevetésben 2,7 százalékot nőtt a GDP
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Holnap teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a beruházások második negyedévi adatait – írta az MTI. Az idei első negyedévben folytatódott a beruházások előző negyedévben elkezdődött növekedése, a fejlesztések volumene 2,5 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához, és 0,5 százalékkal az előző negyedévhez képest.

Az élénkülést az előző negyedévhez hasonlóan ismét a költségvetés és a háztartások növekvő aktivitása okozta, miközben a vállalkozások fejlesztései továbbra is csökkentek.

Szintén holnap közlik a júniusi keresetekről szóló tájékoztatót. Májusban 8,2 százalékkal nőttek a keresetek az egy évvel korábbihoz képest. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 431 600 forint, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 287 000 forint volt.

A bruttó keresetek a vállalkozások körében 6,7 százalékkal, a költségvetésben – az egyes előmeneteli rendszerek ütemezett béremeléseivel összefüggésben – ezt jelentősen meghaladóan, 10,6 százalékkal nőttek. Az év első öt hónapjában a bruttó átlagkereset 426 600, a nettó átlagkereset 283 700 forintot ért el, mindkettő 9,4 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Szerdán jelenik meg a második becslés a bruttó hazai termék (GDP) második negyedévi adatairól, ahol részletes képet kaphatunk az egyes szektorok teljesítményéről is.

Megírtuk, az első becslés alapján a GDP a nyers adat szerint 17,9 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 17,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a második negyedévben. Az előző negyedévhez képest a gazdaság teljesítménye 2,7 százalékkal nőtt a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint.

Csütörtökön az ipari termelői árak júliusi mutatóit publikálja a statisztikai hivatal. Júniusban az ipar belföldi termelői árai átlagosan 15,4 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál, ami 1,0 százalékponttal magasabb az előző havinál.

Pénteken adja ki a KSH a kiskereskedelem júliusi adatairól szóló statisztikát. Júniusban a nyers adat szerint 6,2 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 5,8 százalékkal nőtt a kiskereskedelemi forgalom volumene az előző év azonos időszakához képest. Ezzel a második negyedévben a nyers és a kiigazított adatok szerint egyaránt 7,2 százalékkal nőtt a forgalom az első negyedévi 3,2 százalékos csökkenés után. Az idei első fél évben a változatlan áron számolt kiskereskedelmi forgalom 2,0 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában.

Kapcsolódó írásaink

Rekordot döntött a foglalkoztatottság

ĀHétindító. A munkanélküliségi ráta csökkent ugyan, kérdés, hogy a jövőben mennyire sikerül a szabad munkaerőt és a szabad állásokat párosítani – mondta Regős Gábor