Gazdaság

A belföldi turizmus az ingatlanpiacot is élénkítette

A Balatonnál soha nem voltak ilyen drágák a lakások, a keresletben nem várható visszaesés, mivel a térség befektetési szempontból is kedvező célpont

A koronavírus-járvány okozta egészségügyi kockázatok miatt sokan választották idén is a belföldi nyaralást, és a tartós bérlés helyett inkább ingatlant vásároltak. A jó fekvésű nyaralókat akár egymillió forint feletti négyzetméteráron is pillanatok alatt elkapkodják. Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa úgy látja, ugyan augusztus elején beütött az ilyenkor megszokott megtorpanás, de az elkövetkező hónapokban nem számít komolyabb visszaesésre.

A belföldi turizmus az ingatlanpiacot is élénkítette
A jó fekvésű nyaralók esetében a milliós négyzetméterár sem ritka
Fotó: MH/Katona László

Ahogy tavaly, úgy idén is rengetegen utaztak a Balatonra, a Velencei-tóra vagy a Tisza-tóra, függetlenül attól, hogy az árak az egekbe szöktek, hiszen a koronavírus-járvány árnyékában nem mindenki merészkedett még külföldre. A vendéglátásban éppen ezért a rövid szezon is visszahozza szinte az egész éves számokat, ami az ingatlanpiacra is hatást gyakorol – olvasható a GDN Ingatlanhálózat tegnapi közleményében.

Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa elmondta, a jó fekvésű, part menti nyaralók rendkívül gyorsan elkelnek akár egymillió forintos vagy afeletti négyzetméteráron is, de a kicsit távolabb eső, nem frekventált helyen található házak iránt is élénk a kereslet.

Sokan a bérlés helyett inkább a vásárlást választották, ugyanis az emberek nem elhanyagolható része még mindig távmunkában dolgozik, és a pandémia alatt sokan elgondolkoztak rajta, hogy a Balaton, a Velencei-tó vagy a Tisza-tó partján vásárolnak akár magáncélra, akár befektetési jelleggel ingatlant. A Balatonnál soha nem voltak ilyen drágák a lakások, és bár tetőzik az ingatlanpiac, ez nem jelenti azt, hogy visszaesés következne – magyarázta Gadanecz Zoltán.

Kis túlzással azt lehet mondani, hogy olcsóbb most elrepülni Dubajba, mint lemenni a Balatonra, de pont a sokszor egyik napról a másikra változó járványügyi szabályozások miatt a legtöbben még a biztonságosnak mondható szomszédos országokba sem mertek elutazni – tette hozzá. Kiemelte, az is lendített a vízpartok ingatlanpiacán, hogy egyelőre nem tudni, mit hoz a jövő járványügyi szempontból.

Nem tudni, mikor lehet újra korlátozások nélkül utazni, a Balaton viszont mindig itt lesz, és jó üzletet is lehet belőle csinálni ingatlanbefektetésként. A Balaton kevésbé központi, kieső részeihez is képesek elmenni a vásárlók, hogy alacsonyabb négyzetméteráron juthassanak ingatlanhoz. Inkább utaznak ötven kilométerrel többet naponta, ha spórolni tudnak, ezzel viszont felnyomják az árakat a teljes régióban – tette hozzá végezetül a szakértő.

Kapcsolódó írásaink