Gazdaság

Ügyfélkapus adatokkal használható a NAV Online Számla rendszere

Megszűnik az új adózók és felhasználók eddigi külön regisztrációja

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tegnap este új fejlesztéseket vezetett be az Online Számla rendszerben és az Online Számlázó mobilalkalmazásban – közölte a hivatal a távirati irodával.

Az Online Számla rendszerben megszűnik az új adózók és felhasználók eddigi regisztrációja, ezért a webes felület fejlécéről lekerül a „Regisztráció” gomb. A jövőben az elsődleges felhasználók a webes felületen a Központi Azonosítási Ügynökön (KAÜ) keresztül, az ügyfélkapus belépési adataikkal jelentkezhetnek be. Az új fejlesztéseknek köszönhetően az elsődleges felhasználók még egyszerűbben érik el az Online Számla rendszert, és könnyebbé válik az adatszolgáltatások teljesítése is.

Annak az elsődleges felhasználónak, aki több adózó nevében is eljár, de egy felhasználónéven regisztrálta az adózókat az Online Számla rendszerbe, nincs tennivalója. Ha azonban a több adózó nevében eljáró elsődleges felhasználó eltérő felhasználóneveken regisztrálta az adózókat, a rendszerbe való első bejelentkezéskor ismét el kell fogadnia az adatkezelési tájékoztatót és meg kell adnia a kapcsolattartási adatokat. A KAÜ-azonosítás bevezetése miatti változás érinti az Online Számlázó mobilalkalmazást is, az új verzió telepítését követően az applikációt használó elsődleges felhasználóknak ismét párosítaniuk kell mobilkészüléküket az Online Számlázó program webes felületével – olvasható a közleményben.

A Központi Azonosítási Ügynökön (KAÜ) keresztüli azonosítás bevezetése miatt a NAV karbantartási munkálatokat végzett az Online Számla rendszerben és az Online Számlázó mobilalkalmazásban. A karbantartás után már ügyfélkapus adatokkal lehet belépni, a fejlesztéseknek köszönhetően a felhasználók ezentúl egyszerűbben érik el a rendszert.

Kapcsolódó írásaink

Digitalizálják a közlekedési vizsgáztatást

ĀA teljes körű elektronikus ügyintézés egyszerűsíti a jogosítvány megszerzésének menetét,a gépjárművezetői vizsgára való jelentkezést is ügyfélkapun keresztül indíthatják el a jövőben