Gazdaság

Rekordot döntött a foglalkoztatottság

Hétindító. A munkanélküliségi ráta csökkent ugyan, kérdés, hogy a jövőben mennyire sikerül a szabad munkaerőt és a szabad állásokat párosítani – mondta Regős Gábor

Ismét döntés születhet az alapkamatról. Az újabb emelés ellen szól a némileg csökkenő, bár még így is magas infláció. A foglalkoztatottság átléphette a 4,7 millió főt.

Rekordot döntött a foglalkoztatottság
A gazdaság újraindulásának köszönhetően a foglalkoztatottak száma júliusban átléphette a négymillió-hétszázezres értéket
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Holnap ülésezik a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa és dönt ismét az alapkamatról. Míg az előző két hónapban biztosra lehetett venni a szigorítást, most ennek az esélye kisebb, valószínűbbnek tartjuk a monetáris kondíciók változatlan szinten tartását, bár természetesen a további emelés sem kizárt és nem is okozna meglepetést – mondta lapunknak Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. makrogazdasági üzletágának vezetője.

Kifejtette, amennyiben nem történik emelés, akkor várhatóan a jegybank erős kommunikációs üzenetet küld majd a további emelésekre vonatkozóan, amelyek szeptemberben, az új Inflációs jelentés megjelenésével párhuzamosan folytatódhatnak. Az újabb emelés ellen szól a némileg csökkenő, bár még így is magas infláció, illetve a viszonylag stabil forintárfolyam. A szigorítás mellett szól ellenben a dinamikus gazdasági bővülés, a magas infláció, illetve az, hogy a jegybank részéről a kamatemelések folytatása üzenetértékkel is bírna, így erősíthetné a forintot.

Pénteken a júliusi foglalkoztatási és munkanélküliségi adatot jeleníti meg a KSH. Júniusban a foglalkoztatottak száma négymillió 692 ezer fő volt, azaz rekordot döntött, így amíg újabb korlátozásokat nem kell elrendelni, a foglalkoztatás stabilan magas maradhat. Így júliusban nem kizárt, hogy átléptük a négymillió hétszázezres értéket.

Ezt elősegíthette a gazdaság újraindulása, a nyári szezonális munkák a vendéglátásban és a mezőgazdaságban. Kérdés azonban, hogy ezekre a munkákra mennyire sikerült megfelelő mennyiségű munkavállalót találni. A munkanélküliségi ráta ennek megfelelően némileg talán négy százalék alá csökkent, kérdés, hogy itt mennyire sikerül a szabad munkaerőt és a szabad állásokat párosítani, mennyire nagyok a földrajzi és a képzettségbeli eltérések – vélekedett az elemző.

Az Eurostat a hétre nem jelzett előre adatközlést.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom