Gazdaság

Az otthonteremtési támogatás jótékonyan hat a lakáspiac minden részére

A használt ingatlanoknál a korszerűsítési megoldások sokkal népszerűbbek lettek, de azért továbbra is a jó állapotú lakhelyek a legkedveltebbek

Az állami támogatások valamennyi eleme élénkíti valahogyan az ingatlanpiacot. A támogatott konstrukciókkal megvásárolt ingatlanok árában jellemzően nagy a szórás.

Az otthonteremtési támogatás jótékonyan hat a lakáspiac minden részére
Az új építésű és a használt lakások piacát is fellendítették a juttatások
Fotó: MH/Katona László

A lakáspiac egészét s az újra általánossá tett öt-, illetve csok-kal vásárolva gyakorlatilag nullaszázalékos áfával az újlakás-piacot hangsúlyosan is érintő új otthonteremtési támogatások miatt nagy reményekkel várták az idei évet mind a lakásépítők, mind az új építésű lakást vásárolni szándékozók – emlékeztettek a támogatások piac­ösztönző szerepére vonatkozó kérdésünkre az OTP Ingatlanpont szakértői. Hozzátették, az új építésű és használt lakások piacát is fellendítették az állami támogatások, kérdés, hogy ezek kifutása után hogyan fog reagálni az ingatlanpiac. Az eddigi vonzóan alacsony lakáshitel-kamatszintek után nemrég elindult lassú emelkedés szintén befolyásolhatja az ingatlanpiaci folyamatokat.

Kérdésünkre kitértek arra is, hogy a felújítási támogatások miatt a használt ingatlanoknál a felújítási, korszerűsítési megoldások népszerűbbek lettek, de azért továbbra is a jó állapotú, újszerű otthonok a legkedveltebbek, az újlakás-piac is remekül kezdte az évet. Továbbra is megfigyelhető jelenség az építőanyagok árának drasztikus emelkedése és a szakemberhiány. Az államilag támogatott konst­ruk­ciók­kal megvásárolt ingatlanok árában jellemzően nagy a szórás.

Az OTP Ingatlanpont szakértői­nek tapasztalatai szerint a fővárosban nem ritka az akár százmillió feletti érték, de az átlag ingatlan­ár negyvenmillió forint körül alakul. Vidéken a régiókon belül is nagyok az éltérések, a Dél-Dunántúlon a Balaton-part kivételével 20, az Észak-Dunántúlon a nagyvárosokban 60-70, kisebb településeken 30-40, a Dél-Alföldön a nagyobb városok környékén 25-30, Északkelet-Magyarországon, településtől függően 40-50 millió forint az ingatlanok átlag ára. A támogatott ingatlanok árának emelkedése szinte mindenhol megfigyelhető.

Kevesebb örökölt ingatlant adnak el a tulajdonosok

Másfél évig is eltarthat egy örökölt ingatlan eladása, a Duna House Barométer adatai szerint, a júliusi statisztika alapján nagyságrendileg azonos, 17–18 százalékos arányban keltek el örökölt ingatlanok Budapesten és vidéken, ami három, illetve nyolc százalékpontos csökkenés a tavalyi év azonos időszakához képest – írta a Duna House tegnapi sajtóközleményében.

Az eladók motivá­cióját tekintve, az idei első fél évben még nagyobb volt a különbség a két földrajzi terület között: a vidéki eladók huszonöt százaléka bocsátotta áruba örökségét, Budapesten nagyobb volt a szórás – 13–26 százalék –, de itt kevesebben váltak meg örökölt ingatlanjuktól, mint vidéken – magyarázták. Ennek legfőbb oka az, hogy a fővárosi lakások értéke jóval magasabb, így ideális hosszú távú befektetési lehetőséget kínálnak.

Az adatokból továbbá kiderült: míg a fővárosban átlagosan harminchétmillió forintot kaptak az örökösök, addig az ország egyéb területén átlagosan 18,5 millió forintért keltek el az örökölt, általában nagyobb alapterületű ingatlanok. A közlemény idézi Benedikt Károlyt, a Duna House pr- és elemzési vezetőjét, aki elmondta, a fővárosban gyakori az is, hogy az örökös vagy gyermeke, unokája költözik az ingatlanba. Benedikt Károly szerint öröklés esetén több tisztázandó jogi és hagyatéki, tulajdonjogi és bejegyzési kérdés is van, sokszor egy–másfél évig is eltarthat, mire hozam rea­lizálható az örökölt lakásból, házból.

(JA)

Kapcsolódó írásaink