Gazdaság

Intézményi együttműködés az olcsóbb albérletekért

A program keretében meghirdetett és kiadott ingatlanokra a résztvevő egyetemek etikai szabályzatai érvényesek

A közel tizenkilencezer lakóingatlanból álló albérletpiaci kínálatból a legmegfizethetőbb és legmegfelelőbb lakások közül választhatnak a Budapest Corvinus Egyetem (BCE) és az Eötvös Lóránd Tudományegyetem (ELTE) hallgatói a két intézmény és az Ingatlan.com együttműködésének köszönhetően – derült ki az Ingatlan.com tegnapi sajtóközleményéből.

Intézményi együttműködés az olcsóbb albérletekért
Az emelkedő bérleti díjak miatt nem volt könnyű a diákok helyzete
Fotó: MH

A felsőoktatási intézmények a napokban hozzák nyilvánosságra, hányan kapnak kollégiumi férőhelyet, akik pedig nem jutnak ilyen lehetőséghez, jellemzően lakásbérlőként lépnek ki az albérletpiacra. Az ő helyzetüket könnyíti meg az Ingatlan.com, a Budapest Corvinus Egyetem és az Eötvös Lóránd Tudományegyetem most induló partnersége – írták
a közleményben. 

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta, hogy az elmúlt években az emelkedő bérleti díjak miatt nem volt könnyű az egyetemvárosokban lakhatási megoldást kereső diákok helyzete. Ezt jelzi többek között az is, hogy a KSH-Ingatlan.com lakbérindexe 2020 januárjában érte el a csúcsot, akkor országos átlagban a bérleti díjak negyvenöt százalékkal haladták meg a 2015-ös lakbérszintet.

Az Ingatlan.com és a két egyetem együttműködésének köszönhetően a teljes, majdnem tizenkilencezer kiadó lakás és ház alkotta országos kínálatból a BCE és az ELTE által előírt kritériumok szerint ajánlják az egyetemistáknak a legmegfelelőbb és legmegfizethetőbb albérleteket.

A feltételek között szerepel többek között az egy főre jutó havi lakbér maximális összege és a minimális lakóterület mérete, az egyetemekhez való közelség és a kedvezményes összegű kaució is. Szintén lényeges kritérium a jelenlegi helyzetben, hogy egy esetlegesen bekövetkező újabb járványhullám esetén a tulajdonos rugalmas feltételekkel biztosítson kiköltözést a diákoknak, ha ők az albérletből való távozás mellett döntenek.

Nemcsak a hallgatók, de a bérbeadók is kapnak garanciát a programban, mivel ezekre a bérleményekre is kiterjednek az intézmények etikai szabályzatai. A nem rendeltetésszerű lakáshasználat így akár fegyelmi eljárást is vonhat maga után. A közlemény szerint az együttműködések célja a hallgatók megfizethetőbb lakhatása, ezért a tulajdonosok vagy ingatlanközvetítők Ingatlan.com-on meghirdetett ingatlanai ingyenesen bekerülhetnek az egyetemi programba, amennyiben azok megfelelnek az intézmények által előírt feltételeknek.

Kapcsolódó írásaink

Költséges a diákoknak az albérlet

ĀEurópa egyetemvárosaiban az albérletek a magyar főváros apartmanjaihoz képest akár hatvan százalékkal drágábbak, aki pedig a vidéki egyetemi árszinthez szokott, még nagyobb különbséggel számolhat