Gazdaság

Emelkedett az infláció az euróövezetben

Változó statisztikák

Az Eurostat végleges adatai alapján júliusban 2,2 százalékra emelkedett az infláció az euróövezetben a júniusi 1,9 százalékról.

Tavaly júliusban 0,4 százalék volt a fogyasztói árak éves emelkedése az euróövezetben, majd augusztustól decemberig defláció volt, havonta 0,2–0,3 százalékos éves árindexcsökkenéssel. Legutóbb éves áremelkedés 2018 októberében volt az euróövezetben, 2,2 százalék. A júliusi euróövezeti 2,2 százalékos infláció meghaladja az Európai Központi Bank (EKB) 2,0 százalékos célját.

A fogyasztói árak emelkedésének viszonylag magas mértéke egyrészt a tavalyi koronavírus-válság miatt kialakult alacsony bázisra, másrészt a válságot követő gazdasági fellendüléssel együtt járó túlfűtött keresletre vezethető vissza. A legnagyobb mértékben az energiaárak járultak hozzá az éves inflációhoz, 1,34 százalékponttal.

Az élelmiszerek, alkoholos és dohánytermékek ára 0,35 százalékponttal járult hozzá az éves áremelkedéshez, a szolgáltatások ára 0,31 százalékponttal, a nem energiaipari iparcikkek áremelkedése pedig 0,17 százalékponttal. Az energiaárak az euróövezetben 14,3 százalékkal nőttek júliusban éves és 2,0 százalékkal havi bázison. Energiaárak nélkül 0,9 százalékos volt az árindex éves emelkedése. Az Európai Unióban az infláció a júniusi 2,2 százalékról júliusban 2,5 százalékra emelkedett, tavaly júliusban 0,9 százalékos volt az éves áremelkedés.

Kapcsolódó írásaink