Gazdaság

Újra előtérben a hagyományos boltok

A júniusi hatszázalékos növekedést követően júliusban három százalék körüli volt a forgalomerősödés

Magára talált júliusban a hagyományos bolti kiskereskedelem – derül ki a Blokkk.com szakportál statisztikai alapú összegzéséből.

Újra előtérben a hagyományos boltok
A családok vásárlóerejében, valamint másik oldalról az egyes árucsoportokat kínáló boltok között jelentősek a különbségek
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A legfrissebb heti monitoros statisztika szerint 10,9 százalékkal nőtt az online kasszaadatok alapján a hagyományos boltokban a költekezés július 3–30. között, amiből a webáruházak és a piacok az online kassza megléte miatt hiányoznak – derült ki a Blokkk.com szakportál írásából.

A vizsgált időszak néhány nap híján lefedi a júliust, ráadásul egy héttel korábban is hasonló ütemet,11,3 százalékot jelzett a statisztika 2019 azonos időszakához mérve. Mint írták, kiszámolható, hogy a júniusi hatszázalékos növekedést követően júliusban három százalék körüli volt a hagyományos kiskereskedelem, azaz a bolti forgalom erősödése az előző évihez (és nem a két évvel korábbihoz) képest.

A szakportál emlékeztet, a hivatkozott adatsorokban a webáruházak és a boltokon kívüli piacok nincsenek benne, csak a hagyományos online kasszás boltok.

A Statek Statisztikai Elemzőközpont szokásos havi adatai már ismertek: ott a teljes, a webáruházakkal, piacokkal együtt kalkulált körben az látszik, hogy az egy évvel korábbihoz képest mért 14 százalékos folyóáras növekedéshez a boltos infláció ad majdnem nyolc százalékot, így a mennyiségi ugrás (a volumen emelkedése) hat százalék lett. Hozzátették, hogy a háttérben egyik oldalról a családok vásárlóerejében, másik oldalról az egyes árucsoportokat kínáló boltok között egyaránt tetemesek a különbségek. Van például olyan iparcikkes termékkör, ahol még mindig húsz százaléknyi a mínusz a járvány előttiekhez képest – írja a szakportál.

Beszámoltak arról, hogy a heti monitoros statisztikából kiszámolható a júliusi online kasszás boltos forgalom (+11 százalék 2019-hez képest), és az értékhez csak egy jobb nyári webáruházi hónapot és némi piacozást kell hozzáadni. Így a júliusi folyóáras teljes körű boltos költekezés 11,5 százalékkal növekedhetett az egy évvel korábbi azonos hónaphoz képest. w

Kapcsolódó írásaink