Gazdaság

Két számjegyű éves növekedést várnak

Hétindító – Az egyes tagállamok esetében az építőipari éves index nagymértékű szóródást mutathatott, a bázisidőszak is eltérően alakult

A második negyedéves GDP-növekedési adatot még nagyban befolyásolták a vírussal kapcsolatos korlátozások, de már az újraindulás kezdete is erre az időszakra esett, így negyedéves alapon ismét érdemi lehetett a növekedés – nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. elemzője.

Két számjegyű éves növekedést várnak
Az ipar ágazataiban a teljesítmény már meghaladja a válság előtti szintet
Fotó: MH/Katona László

A hét legfontosabb – és a KSH-nál az egyetlen – adata a második negyedéves GDP-adat lesz. Itt éves alapon 17,1 százalékos, míg negyedéves alapon 1,8 százalékos bővülésre számítanak. Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. elemzője kifejtette, az éves alapú növekedés biztosan két számjegyű lesz – ez az alacsony bázisból következik.

Úgy véli, ennél sokkal érdekesebb lesz most a negyedéves alapú bővülés, ez mutathatja a gazdaság dinamikáját. Elmagyarázta, hogy a második negyedéves adatot még nagyban befolyásolták a vírussal kapcsolatos korlátozások, de már az újraindulás kezdete is erre az időszakra esett, így negyedéves alapon ismét érdemi lehetett a növekedés.

Éves alapon az egyes ágazatok növekedése eltérő lehetett, amit a bázisidőszaki adat mellett a még érvényben lévő korlátozások is befolyásoltak. Így tehát egyes ágazatokban a teljesítmény még érdemben elmaradhatott a vírus előttitől (például turizmus), míg más ágazatokban már meghaladhatta azt (például ipar) – ismertette Regős Gábor.

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. elemzője elmondta, hogy szintén kedden jelenik meg az Európai Unió­ra vonatkozó második negyedéves GDP-adat. Itt az Eurostat már közölt egy becslést, éves alapon az eurózónában 13,7, míg az Európai Unióban 13,2 százalékkal nőtt a gazdaság, negyedéves alapon pedig 2,0, illetve 1,9 százalékkal.

Ehhez képest jelentős változásra nem számítunk, az adatok a gazdaság újraindulását mutatják majd, a kérdés ennek mértéke. Az éves alapú két számjegyű növekedést itt is az alacsony bázisidőszaki adat magyarázza.

Kitért arra, hogy a héten jelenik meg a júliusi európai uniós inflá­ciós adat. Az előző adat 2,2 százalék volt, ehhez képest a már beérkezett tagállami adatok alapján gyorsulás várható, bár az egyes tagállamok folyamatai nagyon eltérően alakulhattak.

A hétre várható az Európai Unióban a júniusi építőipari adat – hívta fel a figyelmet az elemző. Itt szerinte havi alapon kismértékű, éves alapon pedig valamivel nagyobb, de nem két számjegyű növekedésre számítunk, a bázisidőszaki adat itt már nem volt annyira kedvezőtlen, mint az előző hónapban.

A növekedést azonban az építőanyaghiány lassíthatja az induló helyreállítási alap keresletnövelő hatása ellenére is. Végezetül beszélt arról, hogy az egyes tagállamok esetében az éves index nagymértékű szóródást mutathatott, mivel a bázisidőszaki adat is eltérően alakult – volt, ahol kisebb növekedés, volt, ahol jelentősebb visszaesés volt jellemző.

Kapcsolódó írásaink

Kamatemelésben a jegybank

ĀHétindító. Európa más gazdaságai egy-két százalékos GDP-növekedést érhettek el, a második negyedévben itthon is hasonló eredményre lehet majd számítani