Gazdaság

Kamatemelésben a jegybank

Hétindító. Európa más gazdaságai egy-két százalékos GDP-növekedést érhettek el, a második negyedévben itthon is hasonló eredményre lehet majd számítani

Idehaza kamatemelésre készül a jegybank, a piac is beárazta ezt a lépést. Az eurozónából és az Egyesült Államokból a második negyedéves GDP-adatok érkeznek a héten.

Kamatemelésben a jegybank
A munkanélküliségi ráta 3,6 százalékra is eshet az idénymunkák miatt
Fotó: MH

Idehaza a hét legfontosabb eseménye egyértelműen a jegybank holnapi, azaz keddi kamatdöntő ülése. Meglepetés nem várható, a kamatemelést előkészítette a jegybank – mondta lapunknak Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. Kifejtette, harminc bázispontos emelésre számíthatunk, az alapkamat így 1,2 százalék lehet, módosul a kamatfolyosó is, ami különösen az egynapos betéti kamatok esetében fontos, ezek több év után először kerülnek pozitív tartományba, várhatóan 0,2 százalékra módosul az értékük.

Az elemző aláhúzta, a kamatemelés egyértelmű indoka az inflációs kockázat, és várhatóan augusztusban újabb hasonló lépést hajt végre a Magyar Nemzeti Bank. Hozzátette, noha a piac beárazta a kamatemelést, a forint esetében csak minimális erősödésre (a mostani 360 helyett 355 forintos forint–euró árfolyam) számolhatunk. Két okból, egyfelől a Budapest–Brüsszel-viták miatt, másfelől a piacokon tapasztalható kockázatkerülő magatartás miatt, ami nem kedvez az olyan feltörekvő devizáknak, mint a magyar fizetőeszköz. Szerdán munkaerőpiaci adatokat közöl a Központi Statisztikai Hivatal.

A munkanélküliségi ráta 3,6 százalékra is eshet, ez részben a szezonalitásnak is köszönhető (idénymunkák), azonban ha mégsem esik ilyen alacsonyra a ráta, az az ismét megjelenő munkaerőhiányra vezethető vissza. Különösen a vendéglátás területén hiányzik a munkaerő. Pénteken a májusi béradatok érkeznek, a bérnövekedés ütemére az állami szférában végrehajtott emelések is kihatnak, illetve az, hogy voltak, akiket a korábbinál magasabb bérrel vettek vissza, foglalkoztatnak újra. A bérnövekedés üteme 8,5–9 százalék lehet az előző év azonos időszakához mérve.

Ami a nemzetközi piacokat illeti, szerdán lesz az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kamatdöntő ülése. Érdemi változás nem lesz, bár a fogyasztói árindex változása, illetve a tartós inflációs folyamatok előrevetítik, hogy a kamatemelés a tervezettnél korábban kezdődik majd meg.

Csütörtökön a második negyedéves bruttó hazai össztermék első becslése érkezik. Virovácz Péter elmondta, az Egyesült Államokban az európaitól eltérő módon számítják ki a GDP-értéket, azonban negyedéves összevetésben elmondható, hogy két-két és fél százalékos növekedésre van kilátás, ami erőteljes kilábalásra utal. Ez dollárerősödést hozhat magával, ami a feltörekvő piacok árfolyamainak, így a forintnak sem kedvez – tette hozzá. Pénteken a fogyasztói árindex jelenik meg, azon belül a kevésbé változó maginfláció havi alapú, 0,7 százalékos növekedése jelentősnek mondható.

Az elemző szerint ez az, ami arra utal, hogy a Fed hamarabb emelhet újra kamatot, mint az az előzetes tervekben szerepel. Az eurozónában szintén pénteken a második negyedéves GDP-adatok első becslését közlik. Németországban az első negyedévvel összevetve kétszázalékos növekedés sem kizárt, azzal együtt, hogy a német ipar az első negyedévben zsugorodott. Olaszországban, ahol az első negyedév stagnálás volt a tavalyi negyedik negyedévhez képest, egyszázalékos növekedés várható a második negyedévben az első negyedévvel összevetve, Franciaországban szintén ugyanekkora növekedésre van kilátás.

Virovácz Péter szerint a magyar adatok is hasonló, egy-kétszázalékos növekedést mutathatnak majd. Az eurozóna növekedése másfél százalékos lehet, míg az előző év azonos időszakával összevetve ez az érték 13 százalék is lehet. A júliusi infláció várhatóan 2,1 százalék lesz, meghaladva ezzel a kétszázalékos célértéket.

Kapcsolódó írásaink