Gazdaság

Nincs veszélyben az éves hiánycél

Hétindító. Nagy valószínűséggel kedvezőbb lesz a helyzet, a második félévben találhat magára a gazdaság

A gazdaság kezd magára találni, így egyre inkább pöröghet a bevételi oldal, legyen szó akár a jövedéki adóról, akár az áfáról, illetve a munkához kapcsolódó adókról, hiszen továbbra is azt látjuk, hogy emelkedik a foglalkoztatottság, jelentősen nőnek a bérek és segítik a bevételek növekedését.

A hét a magyar oldalon a ma megjelenő, július hónapra vonatkozó költségvetés adattal indul – mondta lapunknak Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. Kifejtette, továbbra is inkább mínuszos számot látunk majd, továbbra is havi szinten deficit lesz a költségvetésben.

Ennek az elsődleges oka az, hogy még mindig jelentős mértékben előfinanszírozzuk a különböző Európai Uniós projekteket, ami a kiadási oldalon megjelenik, ellenben azt jól tudjuk, hogy a bevételi oldalon nem igazán érkezik semmi az EU-tól vagy ha igen az nagyon minimális, de ez alapvetően már hiányt generál minden hónapban a költségvetésben – magyarázta. Kitért arra, hogy mérséklődött a kiadási oldal azzal, hogy szépen lassan újranyitott a gazdaság, illetve bizonyos projektek kifutottak, ami szintén kevesebb kiadást jelentenek.

A bevételi oldalról elmondta, hogy a gazdaság kezd magára találni, így egyre inkább pöröghet a bevételi oldal, legyen szó akár a jövedéki adóról, akár az áfáról, illetve a munkához kapcsolódó adókról, hiszen továbbra is azt látjuk, hogy emelkedik a foglalkoztatottság, jelentősen nőnek a bérek és segítik a bevételek növekedését. Alapvetően nagy gondot nem fogunk látni a júliusi adatban sem – tette hozzá Virovácz Péter.

Nagyjából a módosított tervek alapján ad a költségvetés, az ING elemzője úgy látja, hogy semmiképp sincs veszélyben az idei évre előirányzott hét és fél százalékos hiánycél, sőt nagyobb valószínűséggel lenne ennél kedvezőbb a helyzet, főleg itt a második félévben már a dinamikus gazdasági növekedés miatt, de úgy véli, hogy a kormányzat kihasználja majd a rendelkezésre álló összes költségvetési mozgásteret. Emellett még, ami iránt számottevő érdeklődést mutathatnak a piacok, az az infláció – folytatta.

Beszámolt arról, hogy jön a friss inflációs adat, ami szintén július hónapra vonatkozik. Az elmúlt hónapokban rendkívül nagy figyelem övezte az inflációs dolgokat, nem véletlen, ugyanis az előző havi érték 5,3 százalék volt a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva.

A szakértő szerint az egy évvel ezelőtti magas bázis miatt enyhülhet valamelyest az inflációs nyomás, de azért még mindig új áremelkedési ütemről beszélünk, ez azt jelenti, hogy 4,7 százalék lehet az éves bázisú infláció, ez havi szinten még mindig egy félszázalékos drágulást jelent, azért ez is relatíve magasnak számít. Elmondta, hogyha belemegyünk a részletekbe, az élelmiszerek inflációjában erősödést vár egyébként, főleg, mert az élelmiszerek között van nyilvántartva a házon kívüli étkezés, az éttermekkel kapcsolatban azt lehet hallani, hogy folyamatosan emelik az árakat, nem véletlenül, ők is nehéz éven vannak túl.

Emellett a tartós élelmiszerek inflációja is jelentős lehet, itt elsősorban a kínálati zavarokat lehet okolni, ellátásbeli problémák vannak, nehéz hozzájutni bizonyos alkatrészekhez, alapanyagokhoz, ez megdrágítja a végső terméket is és a fogyasztói árakban is lecsapódik.

Kapcsolódó írásaink

Kamatemelésben a jegybank

ĀHétindító. Európa más gazdaságai egy-két százalékos GDP-növekedést érhettek el, a második negyedévben itthon is hasonló eredményre lehet majd számítani