Gazdaság

Tartósan a magyar energiaárak a legkedvezőbbek

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal nemzetközi sztenderdek alapján végez méréseket, a földgáz lakossági ára 2019 szeptembere óta nálunk a legalacsonyabb

Nyár elején Európa egyes nagyvárosaiban jelentős drágulást tapasztaltak a fogyasztók a földgáz árában és a villamos energia árának emelkedése is megfigyelhető volt, ennek ellenére a lakossági fogyasztók Magyarországon továbbra is a legkedvezőbb energiaárakkal számolhatnak.

Tartósan a magyar energiaárak a legkedvezőbbek
Az európai drágulás ellenére hazánkban változatlan maradt a földgáz ára
Fotó: MH

A földgáz lakossági átlagára 2021 júliu­sában 2,87 eurócent volt kilowattóránként Budapesten, amely a felmérésben szereplő uniós fővárosok között a legolcsóbb a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) júliusi nemzetközi árösszehasonlító vizsgálata szerint – tette közzé tegnap a hivatal.

Kitértek arra is, hogy a lakossági fogyasztók villamosenergia-átlagára 10,59 eurócent/kilowatt volt, amely a vizsgált fővárosok listájában, az uniós országok közül az első helyre rangsorolja a magyar fővárost. Ha pedig a villamos energia árváltozását nézzük, már korábban írtuk: folytatódott a villamos energia árának emelkedése az európai és a hazai piacokon egyaránt.

Ezt a drágulást három tényező okozta. Az első a magasabb kereslet, az áremelés második okát a tényezőárak jelentették. A hatodik a hónapban leginkább a gázárak emelkedése húzta felfelé az áramárakat. Végül az Európa-szerte alacsony szélerőművi termelés is a drágulás irányába hatott. Többször írtunk már arról is, hogy 2019 szeptembere óta Budapesten a legkedvezőbb a lakossági gázár.

A MEKH nemzetközi sztenderdek alapján kidolgozott havi árösszehasonlítása az európai fővárosok villamosenergia- és földgázárait mutatja be. A vizsgálat adatai alapján kiszámított végfelhasználói árinformációk szerint Európa legalacsonyabb energiaáraival kalkulálhatnak a magyar lakossági fogyasztók.

A vizsgált fogyasztók a fővárosok átlagfogyasztói, vagyis az egyes fővárosokra jellemző átlagos fogyasztási mennyiséggel és jellemzőkkel rendelkező fogyasztók. A módszertan szerint a végső ár a területi szolgáltató sztenderd és a versenypiaci ajánlata, valamint a legfőbb versenytárs ajánlatának részesedésekkel súlyozott átlagából alakul ki.

Kapcsolódó írásaink