Gazdaság

A villamos motorok hajtották az ipari termelést

A feldolgozóiparból 11 százalékkal részesülő élelmiszer-, ital- és dohánytermékgyártás 12,7 százalékkal emelkedett, a kül- és belföldi eladások növekedésének köszönhetően

Júniusban az ipari termelés volumene 22,0 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához mérten, munkanaphatástól megtisztítva 18,6 százalékkal nőtt a kibocsátás. Az előző hónaphoz viszonyítva 0,3 százalékkal csökkent az ipar szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított teljesítménye – derült ki tegnap a második becslés alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból.

A villamos motorok hajtották az ipari termelést
A járműgyártás továbbra is a termelés negyedét teszi ki
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Az adatokból jól kivehető, hogy a termelés volumene 13,0 százalékkal meghaladta a járvány előtti, 2019. júniusi szintet. Az iparon belül döntő súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 22,2, a csekély súlyú bányászaté 27,6 százalékkal nőtt. Az energiaipar kibocsátása 12,8 százalékkal emelkedett. A feldolgozóipar termelése 2019 júniu­sához viszonyítva 13,8  százalékkal, az energiaiparé 7,2 százalékkal nőtt.

A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 25 százalékát képviselő járműgyártás az ipari átlag alatt, 13,6 százalékkal nőtt tavaly júniushoz mérve és alig 0,8 százalékkal maradt el a két évvel korábbitól. A közúti gépjármű gyártásának volumene 14,7, a közúti jármű alkatrészeinek gyártásáé 11,3 százalékkal emelkedett egy év alatt.

A KSH becsléseiből kiderült: a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 19 százalékkal nőtt, és 23,6 százalékkal volt nagyobb a 2019. júniusinál. A feldolgozóiparból 11 százalékkal részesülő élelmiszer-, ital- és dohánytermékgyártás 12,7 százalékkal emelkedett, mind a külpiaci, mind a belföldi eladások növekedésének köszönhetően. A maga 69,9 százalékával a közepes súlyú villamos berendezés gyártása bővült, elsősorban a villamosmotor-, áramfejlesztő-, valamint az akkumulátorgyártás felfutása miatt, és ezzel 77,4 százalékkal múlta felül a két évvel korábbit.

Az előző havi, kiugróan magas 60,2 százalékról 37,7 százalékosra lassult a növekedés üteme a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban. Főként a belföldi eladások 56,6 százalékos emelkedése következtében 3,4 százalékkal mérséklődött a külpiaci értékesítés. Az előző havi csökkenés után a gyógyszergyártás 13 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az ipari export volumene 14,4 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A járműgyártás kivitele 11,3, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásé 6,6 százalékkal bővült, a villamosberendezések exportja 58,8 százalékkal, a gyógyszereké 20,2 százalékkal nőtt.

Az ipar belföldi értékesítése 24 a feldolgozóiparé 27,6 százalékkal nőtt 2020 azonos hónapjához képest. A járműipar belföldi eladásai 13,6 százalékkal, a számítástechnikai gyártóké 37,6 százalékkal nőttek, a villamos berendezések belföldi értékesítése 44,8 százalékkal haladta meg a tavaly júniusit – derült ki az adatokból.

A megfigyelt ágazatok teljes rendelésállománya 8,8 százalékkal haladta meg a tavaly június végit, a belföldi rendelések 1,4 százalékkal, az exportrendelések 9,3 százalékos növekedésének köszön­hetően. Az első fél évben az ipari termelés 18,8 százalékkal nőtt. A külpiaci eladások volumene 20 százalékkal, a belföldi értékesítésé 13,3 százalékkal emelkedett.

Kapcsolódó írásaink

Nőtt májusban az ipari termelés

ĀA döntő súlyt képviselő feldolgozóipar termelése több mint negyven százalékkal emelkedett, a jelentős bővüléshez a feldolgozóipar minden alága hozzájárult