Gazdaság

Rengetegen jelentkeztek idén agrárképzésekre hazánkban

Lépést kell tartani a technológiai fejlődéssel

Mintegy tíz százalékkal többen iratkoztak be az agrárcentrumok szakképző intézményeibe az előző tanévhez képest – közölte Nagy István tárcavezető tegnap az Agrárminisztérium közleményében.

Rengetegen jelentkeztek idén agrárképzésekre hazánkban
Nagy István
Fotó: MH

Az agrárminiszter a tájékoztatóban arra emlékeztetett, hogy a tavalyi tanévtől kezdődően teljes körű átalakításon és megújuláson esett át az agrárszakképzés. A versenyképesség javítása érdekében ugyanis elengedhetetlen követelmény, hogy a hazai mezőgazdaság lépést tartson a világban végbemenő technológiai fejlődéssel. Ezért mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az ágazat szereplői a legkorszerűbb ismeretek birtokában legyenek – tette hozzá.

Nagy István arra hívta fel a figyelmet, hogy a célok elérése érdekében 2020. július 1-jével öt Agrárszakképzési Centrumot alakítottak ki. Az intézmények fenntartóváltását követően pedig az öt központ összesen 58 feladatellátási helyen 56 agrárszakképző iskolát foglal magába. A tárcavezető a közleményben kitért arra is, hogy a minisztérium fenntartásában lévő intézményekben 2019 óta folyamatosan emelkedik a beiratkozó tanulók létszáma.

A 2021/22-es tanévben az augusztusi adatok alapján várhatóan 4326 új tanuló kezdi meg tanulmányait. A diákok körében a legnépszerűbb a mezőgazdasági és erdészeti ágazat. Ezekre a képzésekre a múlt évhez viszonyítva 14 százalékkal több tanulót vettek fel. A környezetvédelem és vízügy vonatkozásában pedig az előző tanévhez képest 44 százalékkal többen kezdhetik meg tanulmányaikat szeptemberben.

Kapcsolódó írásaink