Gazdaság

Megkezdődhet a Mexikói úti P+R parkolóházak tervezése

Közlekedésfejlesztés

„Megkötöttük a szerződést, kezdődhet a Mexikói úti P+R parkolóházak tervezése” – írta Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) igazgatója közösségi oldalán. Bejelentette, hogy a Budapest Fejlesztési Központ által kiírt közbeszerzés nyertese a KÖZTI Zrt., rájuk vár a feladat, hogy az összetett tervezési programot végigvigyék a koncepciótervtől egészen az építéshez szükséges engedélyek beszerzésééig és a kiviteli tervekig.

A tervezési munka nettó 624 millió forint értékben 2023 nyaráig tart, a projektet teljes egészében a központi költségvetés finanszírozza a kormány döntése szerint. A tervezési munkát a BFK a kormány és a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa döntései alapján végzi, Fürjes Balázs államtitkár irányítása mellett. A feladat az elsősorban az M3-as autópálya felől érkező autóforgalom számára összesen legalább 1500 férőhelyes új P+R parkolóházak tervezése az M3-as autópálya-bevezető–Hungária gyűrű–Mexikói út csomópontjában, a Mexikói úti kisföldalatti-végállomásnál – magyarázta.

A külső kerületekből és az észak-pesti elővárosokból érkezők így sokkal könnyebben válthatnak majd az autóról kisföldalattira, villamosra vagy trolibuszra. A parkolóházak az utolsó bástyát jelentik majd a Ligeten át a belvárosba tartó autóforgalom mérséklésére azzal, hogy lehetőséget adnak az autósoknak arra, hogy átüljenek a közösségi közlekedésre – magyarázta Vitézy Dávid.

Kapcsolódó írásaink