Gazdaság

Kormányzati intézkedések az egészségmegőrzésért

Az elektromos hajtású kétkerekűeket cégek biztosíthatják munkába járáshoz – mondta lapunknak Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos.

Kormányzati intézkedések az egészségmegőrzésért
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

– Hogyan teremthető meg a kerékpározás összehangolása más közlekedési módokkal?

– A teljes összhang egy hosszabb folyamat eredménye, de a járdára, úttestre felfestett sárga vonalak semmiképpen sem ezt a célt szolgálják. Progresszív módon történhet viszont például az útfelületek újraosztása. Ha belegondolunk, az 1900-as évek fordulóján a fővárosban még nem volt autóforgalom, az utak, közösségi terek arányát is eszerint alakították ki, majd a gépjárművek egyre inkább elfoglalták a rendelkezésre álló teret. Európa nagyvárosaiban zajlik tehát egy újraosztási folyamat.

Ami az eddigi megtett intézkedéseket illeti, az agglomeráció vasútállomásain kerékpártárolókat, parkolókat alakítottunk ki azért, hogy az innen érkezők a vasutat és a kerékpárt használják. Megépítettük a Budapest–Szentendre- és a Dunakeszi–Budapest-kerékpárutakat, amelyeket hónapról hónapra egyre többen vesznek igénybe, és ez
a trend folytatódik.

– Mennyire jelent gyors eljutási lehetőséget a kétkerekűzés?

– Vannak olyan nagyvárosok, amelyek belvárosában már ma is a bicikli a leggyorsabb közlekedési mód.
Az elektromos hajtású kerékpár motorja 25 kilométeres óránkénti sebesség felett lekapcsol, ennél gyorsabban csak emberi erővel hajtható.

Viszont nem a végsebesség a fontos, a hajtásrásegítéssel csökken az izzadság, a kerékpárt használók pedig a jelenlegi átlagos öt kilométeres táv akár a háromszorosát is hajlandók megtenni két keréken. Ezzel a mentális és fizikai állapotuk is javul, frissebbek lesznek a munkavállalók.

– A cégek miként viszonyulnak a kétkerekű járművek használatához?

– Az elektromos rásegítésű biciklik iránt jelenleg (és világszerte) akkora az érdeklődés, hogy nem biztos, hogy lesz annyi kerékpár, amennyit vennének, bérelnének a vállalkozások. Az elektromos kerékpárok terjedését pedig pont az biztosítja, hogy a vállalatok a munkába járáshoz rendelkezésre bocsátják a flottákat.

Kapcsolódó írásaink