Gazdaság

Kartellügyek miatt szabott ki nagy összegű bírságokat a versenyhivatal

Összefonódások feltárása

A nemzeti versenyhatóság idei első fél évében meghatározóak voltak a kartellügyek, de a hatósági eljárások során elrendelt fogyasztói jóvátétel összértéke is meghaladta a 4,1 milliárd forintot – közölte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) tegnap az MTI-vel.

A nemzeti versenyhatóság idei első fél évében meghatározóak voltak a kartellügyek, de a hatósági eljárások során elrendelt fogyasztói jóvátétel összértéke is meghaladta a 4,1 milliárd forintot – közölte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) tegnap az MTI-vel. A versenyhivatal honlapján közzétett gyorsjelentésben az áll, az évet elsősorban a kartellügyek határozzák meg, a kiszabott hatósági bírságok kétharmada e körben született.

A fogyasztóvédelmi ügyek kapcsán a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos fellépést emelték ki, a pandémiával összefüggésben megtévesztő kereskedelmi kommunikációt folytató vállalkozásoknak összesen csaknem 220 millió forint bírságot kellett fizetniük az év első felében. Az első fél évben érkezett összefonódás-bejelentések száma jelentősen emelkedett, negyven százalékkal nőtt a fúziók száma 2020 azonos időszakához képest.

Engedély birtokában a GVH munkatársai huszonhárom vállalkozásnál folytattak rajtaütéseket, tíz terabájt mennyiségű adatot foglaltak le.

Kapcsolódó írásaink