Gazdaság

Töretlen népszerűségnek örvend az otthonteremtési támogatás

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint idén júniusban is megdőlt az eddigi rekord, hiszen 136 milliárd forintnál is nagyobb értékű jelzáloghitelt igényelt a magyar lakosság

Márciustól kezdve erős felfutásban van a hazai hitelpiac, minden harmadik magyar háztartás törleszt legalább egyfajta hitelt. A Duna House Pénzügyek által közvetített hiteltranzakciók alapján az ügyfelek átlagosan 17,8 millió forintot igényelnek lakáskölcsönként, jellemzően hosszú kamatperiódusú konstrukcióban, az esetek 65 százalékában pedig hitelügyintézői segítséget kérnek – írta a Duna House tegnapi sajtóközleményében.

Töretlen népszerűségnek örvend az otthonteremtési támogatás
Az új hiteltermékek az ingatlanpiacot is élénkítették, sokan viszont az évek óta esedékes felújítási munkálatokat finanszírozzák kölcsönből
Fotó: MH/Purger Tamás

A töretlen népszerűségű, otthonteremtési támogatások kapcsán megjelent új hiteltermékeknek köszönhetően több mint 364 milliárd forint értékű jelzáloghitel realizálódott a piacon az április-júniusi időszakban. Ez közel kétszerese a 2020 második negyedévében közvetített hitelek összegének – emelték ki közleményükben.

A Magyar Nemzeti Bank tényadatai szerint idén júniusban is megdőlt minden eddigi rekord, hiszen 136 milliárd forintnál is nagyobb értékű jelzáloghitelt igényelt a magyar lakosság. Ezzel párhuzamosan a lakáspiac is pezseg, amit a rendkívül erős tavaszi tranzakciós adatok támasztanak alá. A szakértők szerint ráadásul bőven van még tér Budapesten is az áremelkedésre.

„A felgyorsult piac eredményeképpen az ügyfelek a kényelem és a speciális szaktudás felé fordultak, hiszen mindenki tapasztalja, hogy egy lakásvásárlás milyen összetett tudást igényel. Többségük így pénzügyi szakértő segítségét kéri a hitelezési folyamat elindításában” – mondta Fülöp Krisz­tián, a Duna House Pénzügyek vezetője. Ami a hitelek nagyságát illeti, a budapesti igénylők többsége húszmillió forint feletti összegre szerződött le a pénzintézetekkel, vidéken viszont inkább 10-15 millió forintot vettek fel az ügyfelek 2021 második negyedévében.

A közleményből kiderült: a legtöbben még mindig húszéves futamidővel számolnak hitelfelvételnél, ugyanakkor a fővárosban nőtt a huszonöt éves futamidejű hitelek aránya, vidéken pedig inkább rövidtávon – tíz éven belül – szeretnék megoldani a kölcsön visszafizetését az ügyfelek. A hitelügyletek szinte teljes egésze biztonságosnak tekinthető, hosszú kamatperiódusú konstrukcióban valósult meg.

A legalább tíz évig fix kamatozású hitelek aránya továbbra is a legmagasabb, Budapesten 85, keleten 86, nyugaton pedig 79 százalék. Ugyanakkor kiemelendő, hogy teljesen eltűntek az öt évnél rövidebb, kockázatosabb kamatperiódusú jelzáloghitelek a piacról. A hitelfedezeti mutató (LTV) pedig hat százalékponttal, negyven százalékra csökkent országos szinten, az idei második negyedévben, ami azt mutatja meg, hogy átlagosan az ingatlanügyletek negyven százalékát hitelből, hatvan százalékát pedig saját erőből finanszírozzák a vevők.

Kapcsolódó írásaink