Gazdaság

Adócsökkentésekkel a gazdaságélénkítésért

Az intézkedések a háztartások úgynevezett rendelkezésre álló jövedelmét emelik meg, a vállalati szektorban pedig többletforrást biztosítanak a fejlesztésekhez és a beruházásokhoz

Látványosan élénkítik rövid távon a gazdaságot az adócsökkentő intézkedések. Lakossági oldalon több az elkölthető jövedelem, a cégek pedig beruházásokat indíthatnak el. A magyar kormány egyértelműen elkötelezte magát az adócsökkentő politika mellett.

A gazdaság újraindítására és a hosszan tartó recesszió elkerülésére gondolva számos kelet-közép-európai kormányzat a költségvetés kiadási oldalának növelése mellett adókönnyítéseket vezetett be. Ezek az intézkedések a háztartások úgynevezett rendelkezésre álló jövedelmét emelik meg, a vállalati szektorban pedig többletforrást biztosítanak a fejlesztésekhez és a beruházásokhoz – emlékeztetett honlapján közölt tanulmányában az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány.

Idehaza a kormányzat egyértelműen elkötelezte magát az adócsökkentések mellett, így a rendelkezésre álló jövedelmet nem csak támogatásokkal és kiegészítésekkel, hanem az adók mérséklésével is javítani kívánja – válaszolta lapunk megkeresésére Pásztor Szabolcs egyetemi oktató, az alapítvány vezető kutatója. Emlékeztetett néhány ilyen intézkedésre, ilyenek a szociális hozzájárulási adó csökkentése, az ingatlanvásárláskor megfizetendő áfa csökkentése, a huszonöt év alattiak számára a szja eltörlése, a gyermeket nevelő családok számára az szja visszatérítése az átlagbér összegéig.

Pásztor Szabolcs kifejtette, az olyan országokban, ahol jellemzően túladóztató a gazdaság – Magyarország alapvetően nem ilyen –, látványos átalakulás érhető el adócsökkentésekkel. Alapvetően pedig az adócsökkentés minden esetben emeli az elkölthető jövedelmet vagy vállalkozások esetében a beruházásra fordítható összeget.

Az ilyesfajta intézkedés eredményei rövid távon látványosak, hosszabb távon a gazdaságpolitikai tankönyvek szerint is elolvadnak. Természetesen mindig jó, ha egy ország adóterhe nem tetemes, de a legnagyobb dinamikák rövidebb távon jelentkeznek – tette hozzá. A fizetési hajlandóság kapcsán kiemelte, jövedelmi oldalról javulhat, hiszen nagyobb jövedelem, illetve forrásállomány áll rendelkezésre.

Kapcsolódó írásaink