Gazdaság

Júniusban is növekedett az ipar teljesítménye

Idén júniusban az ipari termelés volumene 22 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi értékét. A járványt követő gyors újraindításnak köszönhetően a magyar ipar júniusi teljesítménye meghaladta a válság előtti szintet. Magyarországon az ipar v-alakban pattant vissza, ami azt mutatja, hogy nagyon is versenyképes, az exportkapacitásaink jól működnek és termelnek a külföldi piacokra – mondta el az adatokat értékelve György László gazdaságstratégáért és szabályozásért felelős államtitkár.

Júniusban is növekedett az ipar teljesítménye
Idén júniusban az ipari termelés volumene 22 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi értékét
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Az ipari kibocsátás tavaly áprilisban érte el mélypontját a járvány miatt, azonban már tavaly nyár végétől fokozatosan felfutott a kibocsátás, mostanra pedig ledolgoztuk a korábbi kiesést. Az idei év első hat hónapjában rekordteljesítményt ért el a hazai ipar.

A további növekedést azért támogatjuk programjainkkal, hogy rendelkezésre álljon a fedezete és jövőre vissza tudjuk adni a családoknak a befizetett adót - tette hozzá az államtitkár.

A munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a kibocsátás júniusban 18,6%-kal emelkedett. A bővüléshez a feldolgozóipar minden alága hozzájárult. A legnagyobb súlyú járműgyártásban jelentősen, míg a számítógép, elektronikai, optikai termék és az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában kevésbé lassult a növekedés üteme.

Míg a hazai ipar tavaly európai összevetésben a középmezőnyben végzett, 2021-ben várhatóan ismét a rangsor elején fog szerepelni.

A járványt követő helyreállást segítik az elmúlt időszakban bejelentett nagy volumenű beruházások, melyek középtávon növelik a termelőkapacitásokat, emellett a gazdaság-újraindítási akcióterv intézkedései is tompítják a járvány negatív gazdasági hatásait.

Kapcsolódó írásaink

Élelmiszerre egyre többet költünk

ĀA tavaly áprilisi visszaesést követően idén júniusi az első havi adat, amely úgy mutat a korábbi évekre jellemző emelkedést, hogy azt veszélyhelyzeti intézkedések nem torzítják