Gazdaság

Fiatalok nyári munkavégzését támogatják

A nappali tagozatos diákok a járási vagy fővárosi kerületi kormányhivataloknál jelezhetik részvételi szándékukat. A négyötödük az önkormányzatoknál kapott munkát

Már 30 ezer fiatal dolgozik a kormány által meghirdetett Nyári diákmunka program keretin belül, ami kiváló lehetőséget teremt a fiatalok számára, hogy a szünidőben dolgozva keresethez jussanak. A kilencedik éve futó Nyári diákmunka program 2013 óta 210 ezer fiatal vakációs munkavégzését támogatta összesen több mint 20 milliárd forinttal.

Fiatalok nyári munkavégzését támogatják
A program lehetőséget teremt a fiatalok számára, hogy keresethez jussanak
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára bejelentette, az egyszer már megemelt, így 3,4 milliárd forintos keretet az élénk érdeklődésre tekintettel további 250 millió forinttal toldotta meg a kormány.

A minisztérium közleménye emlékeztet: a program lehetőséget teremt a fiatalok számára, hogy a szünidőben valós körülmények között dolgozva keresethez jussanak.

A tanulók önkormányzati vagy vállalati diákmunkára jelentkezhetnek. Mindkét esetben július elsejétől, legfeljebb két hónapra vállalhatnak munkát, de míg előbbinél maximum napi 6 órában, utóbbinál akár napi 8 órában is dolgozhatnak. Az önkormányzatok munkaviszony keretében foglalkoztatják a diákokat, az állam pedig teljes egészében megtéríti számukra a munkabért.

A tanulók így, napi 6 órás foglalkoztatás mellett, a szakképzettséget igénylő munkakörökben, havonta bruttó 164 250 forintot, a szakképzettséget nem igénylőkben pedig bruttó 125 550 forintot kereshetnek. A mezőgazdaság, a turizmus és vendéglátás területén folytatott diákmunkát az állam szintén legfeljebb két hónapig támogatja 75 százalékban. A feltételek a Munka.hu foglalkoztatási portálon olvashatók.

A 16–25 év közötti, nappali tagozatos diákok a járási vagy fővárosi kerületi hivataloknál jelezhetik részvételi szándékukat. A támogatott fiatalok mintegy négyötöde, több mint 24 ezren önkormányzatnál kaptak munkát.

A program a keleti országrészben népszerűbb, a legtöbb résztvevő Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében dolgozik, de sokakat foglalkoztatnak Békés és Hajdú-Bihar megyében is. A középiskolások, egyetemisták több mint 150 munkakörben szerezhetnek munkatapasztalatot az irodai adminisztrátortól a felszolgálón, recepcióson át a gyümölcs- és zöldségfeldolgozóig.

Bodó Sándor kifejtette: „A kormány programja a diákokat költőpénzhez juttatja, munkáltatójukat pedig az átmeneti többletfeladatok ellátásában segíti. A megszerzett munkatapasztalat megkönnyítheti a résztvevők későbbi elhelyezkedését, pályakezdését. A Nyári diákmunka program az idei kiírást is beleszámítva, 2013 óta 240 ezer fiatal vakációs munkavégzését tette lehetővé, összesen több mint 23 milliárd forint támogatással”– ismertette.

Kapcsolódó írásaink