Gazdaság

A hitelpiac szereplőinek fel kell készülni a LIBOR bankközi kamatláb megszűnésére

A LIBOR bankközi kamatlábak jórészének év végi megszűnése előtt a hitelpiaci szereplőknek minél korábban fel kell hagyniuk ezek használatával új szerződéseikben, s alternatív rátákat szükséges alkalmazniuk. Az átállás hatásairól a piaci intézményeknek részletes tájékoztatást kell adniuk honlapjaikon ügyfeleiknek – olvasható az MNB friss vezetői körlevelében.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezetői körlevelet adott ki az itthon hitel-, pénzkölcsön, pénzügyi lízing vagy pénzforgalmi szolgáltatás nyújtására jogosult pénzügyi intézményeknek – beleértve a határon átnyúló szolgáltatóknak is – a londoni bankközi referencia kamatláb (LIBOR) kivezetésével kapcsolatos teendőkről, jegybanki elvárásokról.

Mint az uniós felügyeleti hatóságok, az Európai Központi Bank és az Európai Bizottság idén júniusi közleménye alapján ismert, a ma használatos 35 LIBOR kamatláb döntő része 2021. december 31-én, néhány USD LIBOR futamidő pedig 2023. június 30-án megszűnik. Ehelyett Európa-szerte, így itthon is kockázatmentes alternatív (tranzakció alapú vagy hibrid, részben egyéb árazású) bankközi kamatokat vezetnek be.

A jegybank vezetői körlevelében emlékeztetett arra, hogy a pénzügyi intézményeknek még idén év vége előtt aktívan csökkenteniük kell a LIBOR felhasználásából adódó kitettségüket, s minél előbb, de legkésőbb december 31-ig fel kell hagyniuk valamennyi ilyen kamatláb használatával. Kivételt ez alól csak az olyan – kisebb számú – LIBOR-referenciaszerződések jelenthetnek, amelyek a LIBOR megszűnése előtt nem válthatók át ahhoz nem kötött kamatlábakra vagy megfelelő tartalékeljárás révén nem módosíthatók.

Az MNB elvárja, hogy a pénzügyi intézmények honlapjaikon figyelemfelhívó módon tájékoztassák az érintetteket – például külföldi devizanemben nyújtott hitellel, betéttel vagy egyéb konstrukcióval rendelkező ügyfeleket – a LIBOR kivezetéséről, annak indokáról, hatásairól, az intézmény ezzel kapcsolatos intézkedéseiről, s az esetlegesen szükséges ügyfélteendőkről. Fel kell hívniuk arra is a figyelmet, hogy az ügyfeleknek (ha igénylik) lehetőségük van a fogyasztónak nyújtott hitelről szóló törvény alapján az idegen pénznemben fennálló tartozásuk forintra átváltását kezdeményezni.

Az MNB – amely folyamatosan nyomon követi a pénzügyi szektornak a témával összefüggésben tett felkészülési lépéseit – üdvözli a Magyar Bankszövetség LIBOR megszűnése kapcsán tett proaktív fellépéseit. A jegybank egyúttal jelezte, hogy a piaci szereplők által a felkészülés során felmerülő konkrét kérdései kapcsán továbbra is kész iránymutatást adni.

Kapcsolódó írásaink