Gazdaság
Sok családban még mindig feleslegesen nagy az élelmiszer-tartalék
Több a csomagolási hulladék
A Nébih, a Debreceni Egyetem GTK Marketing és Kereskedelem Intézet, valamint a TÉT Platform Egyesület második közös reprezentatív kutatásában idén májusban 1910-en töltötték ki a hatóság weboldalán a Karanténkutatás 2.0 felmérés online kérdőívét. A válaszadók arról számoltak be, hogy a járványügyi helyzetben csökkent a háztartásukban elpazarolt élelmiszer mennyisége, ugyanis jellemzően több idő jutott a háztartásra, az otthoni főzésre, étkezésre.
Az emberek 57 százaléka azonban úgy tapasztalta, hogy csomagolási hulladékból több keletkezett, mint a járványt megelőzően. A felmérésből továbbá kiderült, hogy az elsőhöz képest a járvány harmadik hullámában a vásárlók már gyakrabban mentek boltba, de ez még mindig messze elmaradt a járvány előtti időszaktól, emellett továbbra is dinamikusan nőtt az élelmiszert online vásárlók aránya. A termékválasztáskor még mindig az íz és a minőség a legfontosabb, viszont előtérbe került az egészséges életmód is – magyarázta a Nébih.