Gazdaság

Befejeződött a Nébih kettős minőséget vizsgáló kutatása

Eltéréseket tapasztaltak

Lezárult a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hároméves projektje, amelynek egyik fő célja az élelmiszerek kettős minőségének vizsgálata, illetve tapasztalatok gyűjtése volt – közölte a hatóság tegnap az MTI-vel.

A kutatás során három ország – Ausztria, Magyarország és Németország – üzleteiben beszerzett 312 egyedi mintát vizsgáltak, ami 117 féle terméket érintett. Mint írták, léteznek minőségbeli eltérések az Európai Unió tagállamain belül, ez a vizsgálat alá vont termékek 25,6 százalékánál igazolódott. A kutatás megerősítette: az eltérések különböző okokra és körülményekre vezethetők vissza.

Fakadhatnak például az eltérő nemzeti szabályozásból, helyi alapanyagok felhasználásából, a gyártási körülményekből. A vizsgálatsorozat alatt a Nébih szakemberei az előállítókkal, az érdekképviseleti szervekkel szorosan együttműködtek, hogy a megállapításokat komplex módon, több szempontból is megvizsgálhassák.

Kapcsolódó írásaink