Gazdaság

Megerősítette a Richter az idei bevételvárakozását

Számos lépést tettünk a magas hozzáadott értékű portfólió elérése érdekében, és végrehajtottuk az első sikeres kötvénykibocsátást – mondta Orbán Gábor

A Richter féléves bevétele meghaladta az elemzői várakozások átlagát, sőt a maximumát is. Bár az egy részvényre jutó eredmény lefelé ment az egy évvel ezelőtti értékről, ez nem okozott nagy meglepetést, mindenki számított rá – mondta el a Richter féléves jelentését bemutató tegnapi sajtótájékoztatón Orbán Gábor vezérigazgató.

Megerősítette a Richter az idei bevételvárakozását
Több új gyógyszert sikerült törzskönyveztetni az első fél évben
Fotó: MH

Öt százalék körüli csoportszintű árbevétel-növekedést vár euró-ban kifejezve a Richter Gedeon Nyrt. idén, az első negyedévhez képest nem változott a várakozásuk. Hozzátette: a kiemelt termékekkel kapcsolatos várakozásuk sem változott az előző negyedévhez képest. A gyógyszergyártás bevételeinek növekedése alulról súrolhatja az öt százalékot idén, a nagy- és kiskereskedelem árbevétele ezt meghaladóan nőhet.

Orbán Gábor elmondása szerint rekordot jelent a második negyedéves árbevétel, amely 13,6 százalékkal nőtt, és 155,9 milliárd forint lett. Kiemelte: nem feltételezik a várakozásaikban, hogy a járvány újabb hulláma bekövetkezik. Hozzátette, hogy a Richter szervezett oltási kampányokat, amit folytatni tervez, a cégcsoporton belül a magyarországi átoltottság nyolcvan százalék feletti. A vezérigazgató mindenkit arra buzdított, hogy aki még nem tette meg, oltassa be magát.

Az első fél évben csaknem háromszázmilliárd forint árbevételt ért el a vállalat, 6,5 százalékos növekedéssel. A gyógyszergyártási szegmens a konszolidált árbevétel több mint nyolcvan százalékát teszi ki. Számos lépést tettek a magas hozzáadott értékű portfólió elérése érdekében, a kiemelt termékek döntő többségének árbevétele emelkedett – nyomatékosította a vezérigazgató.

Orbán Gábor az első fél év kiemelt eredményei között említette, hogy az Európai Bizottság elfogadta a Drovelis, egy új, kombinált fogamzásgátló törzskönyvezési kérelmét, ami minden uniós tagállamra érvényes. Júliusban a Ryeqo nevű, méhmióma elleni készítmény törzskönyvezési kérelmét is elfogadták, így az is minden uniós tagállamban forgalmazható.

Felidézte azt is: június végén a Richter eladta a moldáviai nagy- és kiskereskedelmi tevékenységet bonyolító érdekeltségét.

Az idén százhúsz éves cég végrehajtotta az első sikeres kötvénykibocsátását is, ennek során 70,2 milliárd forint értékben vontak be forrást a tőkepiacon – magyarázta. A kibocsátás a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Növekedési Kötvényprogramjában valósult meg.

Az árbevételre kedvezően hatott az amerikai piacon a Vraylar értékesítéséhez kapcsolódó bevétel jelentős növekedése, a nyugat-euró-pai piacon a Bemfola és a Terrosa növekvő árbevétele. Az orális fogamzásgátlók forgalma emelkedett Latin-Amerikában is – fejtette ki a vezérigazgató. Kedvezőtlennek nevezte ugyanakkor, hogy Kelet-Európában a szezonális termékekből alacsony forgalmat értek el, és az orosz gyártók értékesítése emelkedett volumenben a külföldi gyógyszercégek – közöttük a Richter – rovására.

Kapcsolódó írásaink