Gazdaság

Ismételten történelmi csúcson van a benzin ára

A globális kereslet erőteljesen emelkedik az év második felében, és jövőre visszatér a koronavírus-járvány előtti szintekre a világ olajfelhasználása

Amikor a koronavírus-járvány Európába is begyűrűzött, és az egész világ karanténba kényszerült, az olaj világpiacán zajló események hatással voltak a magyarországi üzemanyagárakra is. A nemzetközi olajkartellek nem szeretnének magasabb olajárat, mert az a fogyasztói oldalon feszültséget okozna, ugyanis sok vásárló már nem tudná megfizetni a mostaninál magasabb tarifákat.

Ismételten történelmi csúcson van a benzin ára
Pletser Tamás: Befektetők attól tartanak, hogy túlkínálat alakul ki az olajpiacokon
Fotó: AFP/TT News Agency/Lars Lindqv

Történelmi csúcson vannak a benzinárak, ami főként a koronavírus okozta pandémia következménye, és akár további emelkedés is várható – nyilatkozta lapunknak Pletser Tamás, az Erste-csoport regionális olaj- és gázelemzője. Emlékeztetett, hogy a világ olajkereslete 2019-ben átlagosan napi 99,98 millió hordóra rúgott. Több elemző szerint ezzel érte el a csúcsát, a koronavírus-járvánnyal fordulóponthoz ért, és csökkenésnek indult.

Mint mondta, a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) elemzői bíznak abban, hogy a világjárvány visszaszorítása után a globális kereslet erőteljesen növekedni fog, ami lehetővé tenné az OPEC-nek és szövetségeseinek, hogy tovább enyhíthessék kitermelésük 2020-ban bevezetett, rekordmértékű korlátozását.

Tavaly, amikor a koronavírus-járvány Európába is begyűrűzött, és az egész világ karanténba kényszerült, az olaj világpiacán zajló események hatással voltak a magyarországi üzemanyagárakra is, ezért biztosra vehető volt, hogy a benzin és a gázolaj ára jelentősen csökken idehaza. Azt viszont, hogy ez milyen mértékben és milyen ütemben következik be, a vállalatok árképzési mechanizmusa határozta meg, ami nagymértékben változott a tavalyihoz képest.

A Brent nyersolaj hordónkénti ára tavaly áprilisban tizenöt dollár körül alakult, ez most 72 dollár, eközben ráadásul romlott a forint árfolyama a dollárral szemben – fejtette ki Pletser Tamás. A mostanihoz hasonló üzemanyagár-emelkedés legutóbb 2012-ben volt tapasztalható, akkor húsz dollár körül kereskedtek egy hordó olajjal. A forint akkor jóval erősebb volt a dollárral szemben, 230 forintot fizettünk a tengerentúli valutáért, míg jelenleg 300 forint körül van a dollár árfolyama.

Pletser Tamás arról is beszélt, hogy a hazai árak naponta követik a nemzetközi pia-cok alakulását. Magyarország a genovai árjegyzéshez igazodik, és az olaj árához hozzáadódik a szállítási költség is. Az árat forintosítani kell, ez nagyon jól leköveti a magyar kiskereskedelmi árak alakulását. Az elemző szerint Magyarország viszonylag jó versenypiac, nincsenek elrugaszkodott kis- és nagykereskedelmi árrések.

Pletser Tamás elmondta azt is, hogy 2021 második felében már nem várható sem árcsökkenés, sem jelentős mértékű drágulás, bár elképzelhető minimális áremelkedés. A befektetők attól tartanak, hogy túlkínálat alakul ki az olajpiacokon, miközben számos országban újra fellángolt a koronavírus-járvány.

Az OPEC+ csoport tavaly május óta 9,7 millió hordóval fogta vissza az olajkitermelést, hogy megállítsa az árak zuhanását a kereslet meredek visszaesésének közepette. A helyzet javulásával párhuzamosan, tavaly augusztus óta azonban fokozatosan emelték kitermelésüket, májusban és júniusban 350-350 ezer, júliusban pedig négyszázezer hordóval.

Pletser Tamás azonban óvatosságra intett a kereslet világjárvány utáni fellendülésének várható ütemével kapcsolatban. Úgy fogalmazott, hogy a globális járványhelyzet ismét súlyossá vált, ami érthető módon óvatossá teszi a befektetőket, bár hangsúlyozni kell, hogy a világ más részein enyhülnek a korlátozások.

Az elemző szerint a nemzetközi olajkartellek nem szeretnének magasabb olajárat, mert az a fogyasztói oldalon feszültséget okozna, ugyanis sok vásárló már nem tudná megfizetni a mostaninál magasabb tarifákat, ami negatív hatással lenne a keresletre. Ez komoly ösztönzést adna a nem OPEC-termelőknek más alternatív megoldások keresésére, és megnövekedne az elektromos autók iránti kereslet.

A szervezet továbbra is arra számít, hogy a globális olajfelhasználás erőteljesen emelkedik az év második felében, és Kína és India keresletnövekedésének köszönhetően jövőre visszatér a koronavírus-járvány előtti szintekre – zárta gondolatait az elemző.

Kapcsolódó írásaink