Gazdaság

Hozamrekordokkal zárult az idei aratás

A gabona iránti kereslet megerősödött, és a mostani árszintek várhatóan a következő hónapokban is fennmaradnak, a piaci viszonyok tehát kedveznek a termelőknek – mondta Feldman Zsolt

A szántóföldi növények jó hozamai ellensúlyozták a termőterület csökkenését, az őszi búza és az őszi árpa betakarítása termésátlagrekorddal zárult – mondta tegnapi sajtótájékoztatóján Budapesten Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Hozamrekordokkal zárult az idei aratás
Az aszály miatt kisebbek a szemek a megszokottnál, mégis jó a termés
Fotó: MH/Katona László

A gazdák 1,5 millió hektáron nyolcmillió tonna terményt takarítottak be, az idei aratás ezzel lényegében befejeződött. A termelők munkáját a csapadékos ősz és a hideg tavasz nehezítette, az aratás két-három hetet késett. Az elmúlt hónapokban az időjárás száznyolcvanezer hektáron okozott károkat, a szántóföldi növényeket főleg az aszály és a belvíz károsította – tette hozzá Feldman Zsolt.

A rendkívüli időjárás az államtitkár elmondása szerint egyre komolyabb felkészültséget és tudatosságot követel meg a magyar gazdáktól. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a gabona iránti kereslet jelentős, és a mostani árszintek várhatóan a következő hónapokban is fennmaradnak, a piaci viszonyok tehát kedveznek a termelőknek.

A Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke a tavalyi évet az elmúlt 25–30 év legnehezebb mezőgazdasági idényeként értékelte. Petőházi Tamás kifejtette, hogy a rendkívül csapadékos október miatt november–decemberre tolódott a búza vetése, ami egyúttal a termőterület csökkenését is jelentette. Nem kedvezett a kalászosoknak a tél sem, és bár a tavaszi munkák idejében elkezdődtek, a rendkívül hideg és csapadékos május visszavetette a növények fejlődését, majd a többhetes aszály okozott nehézségeket – magyarázta.

Az idei gabona emiatt kisebb szemű és tömegű a korábbi évekhez képest. Az aratást a csapadékhullámok nehezítették, de már csak zabból vár kisebb mennyiség betakarításra. Őszi búzából a kivitel 2–2,5 millió tonna lehet, ami csaknem azonos mennyiségű a belföldi felhasználással – tette hozzá. Petőházi Tamás a termelők nehézségei közül kiemelte a műtrágya, a növényvédő szerek és a vetőmagok drágulását, valamint a mezőgazdaságimunkaerő-hiányt.

Üdvözölte ugyanakkor, hogy a szántóföldi növénytermesztés élen jár a belföldi agrárdigitalizációban, hiszen a technológiai fejlesztésekre a mezőgazdaságnak is szüksége van.

Az intenzívebb termelést azért is sürgette, mert a magyar gazdák bevételei hektáronként akár ötszáz euróval alacsonyabbak, mint a nyugatiaké. A sajtótájékoztatót követően ismertették az aratás várható eredményeit. Eszerint őszi búzából kicsivel több mint ötmillió tonna, őszi árpából 1,56 millió tonna termett. A kiugró hozamnak köszönhetően az őszi búza összhozama kisebb termőterületen is ugyanannyi lett, mint tavaly. A szántóföldi növények hozamai összességében kicsivel meghaladták a tavalyit, miközben a termőterület több mint nyolc százalékkal kisebb volt.

Kapcsolódó írásaink