Gazdaság

Élénkült a lakásépítés az első fél évben

A pandémiás időszak lezárta után a használatba vett lakások száma újra ugrásszerűen megnőtt a fővárosban, míg vidéken jelentősen csökkent

Erős területi átrendeződéssel élénkült a lakásépítés, az első fél évben 9795 lakás épült, 12,8 százalékkal több, mint egy évvel korábban – jelentette tegnap a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A növekedést az első negyedévi 28,9 százalékos emelkedés hozta, a második negyedévben 272-vel, 6,9 százalékkal kevesebb lakást adtak át.

Élénkült a lakásépítés az első fél évben
Budapesten idén több ingatlan épült, mint tavaly ilyenkor
Fotó: MH/Katona László

A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 15 274 volt, 22,4 százalékkal több, mint a múlt év azonos időszakában. Idén az első negyedévben 1,2 százalékkal kevesebb, a másodikban viszont 53,0 százalékkal több lakás építését határozták el – írta a KSH.

A pandémiás időszak lezárta után a használatba vett lakások száma újra ugrásszerűen megnőtt a fővárosban, és jelentősen csökkent vidéken. Budapesten 4532 lakást vettek használatba, ami 173,5 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Ugyanakkor a többi megyei jogú városokban hozzávetőlegesen 30,1, a többi városban 19,3 a községekben pedig mintegy 26,4 százalékkal kevesebb lakást adtak át, mint a múlt év első felében.

A KSH adataiból továbbá kiderül: az építési engedélyek és bejelentések alapján beérkezett adatokból kiderül, hogy az építendő lakások száma a használatba vett lakások számával ellentétesen alakult: a fővárosban meglehetősen visszaestek, ezzel szemben vidéken növekedésnek indultak. Budapesten 42,1 százalékkal kevesebb, a megyei jogú városokban 71,7, az egyéb városokban 48,9, a községekben pedig 76,9 százalékkal több lakás építését tervezték, mint 2020 azonos időszakában.

Az építtetők az esetek 66,9 százalékában éltek az egyszerű bejelentés lehetőségével. Az engedélyek és bejelentések alapján az épülni készülő lakások száma minden megyében növekedett. A megépíteni tervezett lakásoké Hajdú-Bihar megyében majdnem a háromszorosára, 190,4 százalékkal, Somogyban több mint háromszorosára, 203,4 százalékkal, míg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében több mint a hétszeresére, 670,2 százalékkal nőtt. Minden negyedik építendő lakás Pest megyében található, ahol a számuk 69,4 százalékkal emelkedett és meghaladta a négyezret – magyarázták.

A természetes személyek által épített lakások aránya 45-ről 28 százalékra csökkent, a vállalkozások által építetteké 54-ről 71 százalékra nőtt a múlt év első fél évéhez képest.

Az új lakóépületekben használatba vett lakások 33 százaléka családi házban, 64 százaléka többlakásos épületben, kevesebb mint egy (0,9) százaléka pedig lakóparkban épült – derül ki az adatokból.

A KSH adatai egyértelművé teszik, hogy a használatba vett lakások átlagos alapterülete 13,5 négyzetméterrel 83 négyzetméterre csökkent. A saját használatra épített lakások aránya azonban a tavalyi 42 százalékról idén 27 százalékra csökkent. Az értékesítési céllal épített lakások aránya 56-ról 71 százalékra nőtt.

Gyorsított vizsgálat a téglapiacon

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) gyorsított ágazati vizsgálatot indított a kerámia falazóelemek belföldi piacán. Ennek a vizsgálati eszköznek az alkalmazására először került sor, amióta a kormány kibővítette a versenyhatóság eszköztárát az építőipari piaci problémák hatékonyabb kezelésére – tájékoztatta a hivatal tegnap az MTI-t.

A közlemény többek között feltárta, hogy a GVH-hoz több olyan piaci jelzés is érkezett, amely szerint az építkezők növekvő nehézségekkel szembesülnek a kerámia falazóelemek – különös tekintettel a tégla-, áthidaló és válaszfal termékek – beszerzése során: az árak a közelmúltban drasztikus mértékben megemelkedtek, nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű termék, valamint számos esetben kizárólag egy gyártó termékei kaphatók a piacon. A piaci folyamatok feltárása és értékelése céljából indított vizsgálat során szerdán téglát és egyéb falazóelemeket gyártó, valamint építőanyag-nagykereskedő vállalkozásoknál tartottak helyszíni kutatást a hivatal szakemberei.

(JA)

Érződik a támogatások hatása

A lakásépítések egyenlőtlenül oszlanak el az országban, Budapesten dominál az átadott lakások száma – hívták fel a figyelmet az elemzők. Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szövetségének elnöke elmondta, a budapesti nagy ingatlanfejlesztők el vannak foglalva a korábban megkezdett projektek befejezésével, kevesebb építési bejelentést tesznek. A hangsúly áttevődik vidékre, ahol elsősorban a lakosság épít, őket kedvező helyzetbe hozza a kormány családi otthonteremtési támogatása.

Kiemelte azt is, hogy a lakásépítési bejelentések azt mutatják, hogy az igények eltolódnak a kertes házak irányába. Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője is arra hívta fel a figyelmet kommentárjában, hogy a lakásépítések igen egyenlőtlenül oszlanak el az országban. Szerinte idén az engedélyek számának tavalyi visszaesése miatt lassulhat a lakásépítések növekedési üteme, ezt azonban ellensúlyozhatja a korábban építési engedélyt kapott, de még meg nem valósított építési tervek esetleges elindulása.
(JA)

Kapcsolódó írásaink