Gazdaság

Matolcsy: Helyes a Biden-Nixon párhuzam

Az Egyesült Államok valóban olyan fordulóponthoz érkezett, amely nagyon hasonlít az 1971-eshez  . Az ötven éves gazdasági ciklus egyértelműen működik - válaszolt Matolcsy György a Magyar Nemzeti Bank elnöke a „What Joe Biden can learn from Richard Nixon’s playbook” (Mit tanulhat Joe Biden Richard Nixon szövegkönyvéből) című cikkre  (Rana Foroohar, Financial Times, 2021. július 5.) az MNB.hu-n

Matolcsy: Helyes a Biden-Nixon párhuzam
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Jelenleg az USA még összetettebb kihívásokkal találja magát szemben, mint 1971-ben. Akkoriban Japán és Németország, manapság viszont Kína és az EU a megoldásra váró feladvány központi elemei - írta a Magyar Nemzeti Bank elnöke. 

„Mindazonáltal, ismét az Egyesült Államok szorul elsősorban megújulásra, akárcsak ötven évvel ezelőtt.”

Pénzügyi politikájában Nixon helyesen járt el, amikor a dollár árfolyamának aranyhoz rögzítését megszüntette, nyitott Kína felé és elindított egy, a kormány által vezetett ipari stratégiát. Tény, hogy Japán és Németország túljutott az USA által okozott megpróbáltatásokon és a következő évtizedben, az 1980-as években még erősebb lett - írta Matolcsy György. 

Talán határozottabb belpolitikai reformokra lett volna szükség. Lehet, hogy a külső kihívások fő megoldásait nem is a külső világban, hanem az országon belül kell keresni. Lehet, hogy az USA sikerét a kevesebb ellenségeskedés, és a több együttműködés hozza el - zárta írását a jegybankelnök.

Kapcsolódó írásaink