Gazdaság

Indul a karbonszegény technológiák bevezetése

Innovatív kezdeményezések

Az Európai Unió 122,4 millió eurót (mintegy 43,5 milliárd forint) fektet a gazdaság dekarbonizálását célzó innovatív kezdeményezések finanszírozásába tizennégy uniós tagállamban, valamint Izlandon és Norvégiában.

A támogatott projektek között egy magyar–német közös kezdeményezés is szerepel – közölte az Európai Bizottság. Olyan projektek kapják meg ezeket a vissza nem térítendő támogatásokat, amelyek célja karbonszegény technológiák bevezetése az energiaigényes iparágakban, a hidrogéniparban, az energiatárolás és a megújuló energiaforrások ágazatában. Az uniós bizottság indoklása szerint azért esett a választás a kiválasztott 32 kezdeményezésre, mert ezek a legkorszerűbb technológiákon is túlmutató technikát vezetnének be az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésére.

A projektek az érintett ágazatok széles körét ölelik fel az európai ipar és energiaágazat különböző részeinek dekarbonizálására. A kis léptékű projektekre vonatkozó pályázati felhívás kedvezményezettjei megkezdik az egyedi támogatási megállapodások kidolgozását, lehetővé téve az Európai Bizottság számára, hogy megkezdhesse a támogatások folyósítását. A projektek pénzügyi lezárására négy év áll rendelkezésre.

Kapcsolódó írásaink