Gazdaság

A fürdőágazat a turizmus egyik motorja

A belföldi látogatók száma is csökkent, hisz a nyugdíjas korú vendégek jelentős számban óvatosságból otthon maradtak a járvány miatt – mondta lapunknak Balogh Zoltán

A koronavírus-járvány kitörése előtt a 2019-es volt az utolsó békeév a fürdőiparban. Ez az ágazat jelentette a turizmus motorját, hiszen Magyarországon a vendégéjszakák hetven százaléka olyan településen keletkezett, ahol turisztikailag releváns fürdő található – mondta lapunknak Balogh Zoltán, a Magyar Fürdőszövetség főtitkára. Beszélt arról is, hogy a Budapestre érkező külföldieknek hatvan százaléka legalább egyszer meglátogatta valamelyik hazai fürdőt, ha még csak pár napos városnézésre vagy hosszú hétvégére érkezett is hazánkba, de vannak olyan turisták, akik több helyszínre is ellátogattak.

A fürdőágazat a turizmus egyik motorja
Visszatért az élet a nyári vakáció kezdetével
Fotó: MH/Purger Tamás

A hazai és a külföldi turisták nagyon jó véleménnyel vannak a főváros és a vidék nagy múltú fürdőiről és azok szolgáltatásairól. Nagyra értékelik a szépen helyrehozott ódon épületeket és a belőlük áradó szellemiséget. Kedvelik a kültéri medencéket, és általában jónak tartják a fürdők spa szolgáltatásait.

Nagyon szeretik a tradicionális fürdők, különösen a török időket idéző fürdők hangulatát, és általában elégedettek a kiszolgálással és a víz minőségével is. A koronavírus-járvány 2020 márciusában Magyarországot is elérte, emiatt drasztikusan megváltozott a helyzet, a hazai fürdők három hónapra bezárni kényszerültek, viszont májusban újranyitottak, de a tavalyi nyár nem lehetett olyan, mint a 2019-es, ugyanis drasztikus csökkenés következett be mind a bel-, mind a külföldi látogatók számában – tette hozzá a főtitkár.

Balogh Zoltán arról is beszélt hogy a belföldi fürdőlátogatók száma is csökkent, hisz a jelentős számú nyugdíjas korú vendég egy része óvatosságból otthon maradt, és még az időjárás sem volt annyira kedvező, ugyanis kifejezetten csapadékos volt a nyárelő, emiatt voltak olyan hazai fürdők, amelyek az ötvenszázalékos forgalmat sem érték el – mondta Balogh Zoltán.

A főtitkár kiemelte hogy a fürdők törekedtek arra, hogy megtartsák a dolgozóikat, nagy segítség volt, hogy igénybe tudták venni az ötvenszázalékos bértámogatást, ami nélkül csődbe mentek volna. Tavaly csaknem annyi veszteséget produkáltak, mint amennyi nyereséget termeltek 2019-ben.

De ez még csak az üzemi eredmény – emelte ki, hozzátéve: több fürdőnek kellett új hitelt igénybe vennie vagy növelnie a korábbi hitel összegét a működés finanszírozása érdekében, aminek költsége tovább rontja az eredményt.

Bár itt a csökkenés mértéke nem olyan drámai az előző adatokhoz képest, ennek értékeléséhez tudni kell, hogy az ágazatban zömében speciális képzettségű kollégák dolgoznak, akiknek a megtartása prioritást élvezett minden fürdővezetőnél.

Ma már elmondható, sikerült a fürdőkben dolgozó munkavállalók nagy részét megtartani, nagyjából húszszázalékos volt azon dolgozók aránya, akik más területen helyezkedtek el. A korlátozások feloldásával folyamatosan visszatért a bizalmuk a magyar embereknek a fürdők iránt, amiben segített, hogy az operatív törzs és a Nemzeti Népegészségügyi Központ is folyamatosan kommunikálta, hogy a medencékben a vírus egyáltalán nem terjed, ugyanis a klórral kezelt vizekben azonnal elpusztul.

Természetesen a medencén kívüli területeken fontos a szabályok betartása, de az a tapasztalat, hogy a magyar emberek nagyon együttműködők. A Nemzeti Népegészségügyi Központnak van egy ajánlása a fürdők működésére vonatkozóan, amit szigorúan betartanak annak érdekében, hogy a vendégek biztonságban pihenhessenek náluk.

Azt látszik, hogy a nemzetközi turizmus idén már nem fog visszatérni, de a belföldi turizmus a nyári vakáció indulásával feléledt, az időjárás függvényé­ben elég szép számmal vannak fürdőző vendégek – emelte ki a szervezet elnöke. Balogh Zoltán kitért arra is, hogy bár az idei év csak májusban indult a fürdőkben, de köszönhetően a kitűnő időjárásnak is egy nem kifejezetten rossz, sőt inkább egy átlagos évre számítanak az ágazatban, amennyiben nem következnek be újabb szigorítások a nyarat követően.

Kapcsolódó írásaink