Gazdaság

A diákok fele optimistán látja a munkaerőpiacot, sokan egy ideig külföldön is dolgoznának

Elhelyezkedési kilátások

A diákok ötven százaléka szerint az iskola befejezése után könnyen talál majd magának munkát, az érintettek egyötöde azonban nehéz álláskeresésre számít – derült ki a K&H ifjúsági indexéből, amely a múlt csütörtöki ponthatárhirdetés apropóján vizsgálta, hogy a diákok mivel számolnak a tanulás után.

A megkérdezett diákok nyolcada, azaz 12 százaléka számít arra, hogy nagyon könnyen el tud majd helyezkedni, 38 százalékuk pedig úgy látja, hogy nem lesz nehéz ezt megugrania. Ez azt jelenti, hogy a diákok ötven százaléka optimista a munkakeresés tekintetében, ez pedig az egyik legjobb eredmény, ötven százalék feletti érték csak néhányszor született.

A diákok jelentős csoportja, 28 százalékuk átlagos álláskeresésre számít, azaz szerintük nem lesz könnyű, de problémás sem. A megkérdezettek ötöde azonban borúlátóbb, hiszen 17 százalékuk gondolja úgy, hogy nehéz időszak elé néz majd, a diákok öt százaléka pedig kifejezetten pesszimista, ők attól tartanak, hogy nagyon nehezen tudnak majd munkába állni. Sokakat foglalkoztat egy esetleges külföldi munka: a válaszadó diákok 43 százaléka tervezi, hogy egy időre a határon túl próbál szerencsét.
 

Kapcsolódó írásaink