Gazdaság

Tízezer fiatalt juttathat álláshoz a munkahelyteremtő program

A hozzájárulás mértéke teljes munkaidő esetén havonta a bérköltség – vagyis a bruttó munkabér és szociális hozzájárulási adó – fele, ami legfeljebb százezer forint

A kormány június elsejétől még szélesebb kör számára tette elérhetővé a Vállalkozások munkaerő támogatását, amely a fiatal álláskeresők mellett már minden, legalább egy hónapja regisztrált álláskereső foglalkoztatása után igényelhető – derül ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményéből.

Tízezer fiatalt juttathat álláshoz a munkahelyteremtő program
Egyre több huszonöt év alatti igényli a segítséget az elhelyezkedéshez
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Mostanáig több mint tízezer, huszonöt év alatti regisztrált álláskereső elhelyezkedéséhez igényeltek segítséget a Vállalkozások munkaerő támogatása programban – közölte tegnap Bodó Sándor a Magyar Hírlappal.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a tárca közleménye szerint elmondta, hogy eddig összesen tizenkilencezer munkavállaló felvételéhez kértek mintegy tízmilliárd forint támogatást a cégek.

A tavaly októberben elindított program a feltételek könnyítésével még népszerűbbé vált – közölte az ITM, jelezve: júniusban és júliusban ötmilliárd forint támogatást igényeltek a munkaadók.

A Vállalkozások munkaerő támogatásának mértéke teljes munkaidős foglalkoztatás esetén havonta a bérköltség – vagyis a bruttó munkabér és szociális hozzájárulási adó – fele, de legfeljebb százezer forint lehet. A foglalkoztatók a korábbi öt hónap helyett fél évig kaphatják az összesen így akár 600 ezer forintot elérő támogatást. Bodó Sándor kiemelte, Magyarország 2021 első negyedévében a legjobb foglalkoztatási adatot produkálta a rendszerváltoztatás óta.

Az Eurostat által összesített mutatók szerinti 77,7 százalékos hazai foglalkoztatási szint csaknem hat százalékponttal múlja felül az Európai Unió átlagát. Hozzátette, a tavaly júniusi csúcs óta több mint száztízezer fővel csökkent, a gazdaság újraindulásával pedig még tovább mérséklődhet a regisztrált álláskeresők száma.

A 15–24 évesek közül 272 ezren dolgoznak, többen, mint egy évvel ezelőtt. „A fiatalok 2010 előtt harminc százalékhoz közelítő munkanélküliségi rátáját mára kevesebb, mint a felére szorítottuk vissza” – mondta az államtitkár.

Kapcsolódó írásaink