Gazdaság

Megállapodásra jutottak az orosz földgázvezetékről

Washington és Berlin elkötelezett, hogy büntetőintézkedésekkel sújtsa Moszkvát és a német vállalatokat, ha a Kreml politikai fegyverként használná a projektet

Amerika kész beszüntetni a szankciós háborút a stratégiai jelentőségű orosz gázvezeték, az Északi Áramlat-2 ellen. Victoria Nuland, a harmadik legmagasabb rangú amerikai diplomata a bizottság előtt kifejtette, hogy az Egyesült Államok és Németország közös nyilatkozatot ad ki a vezetékkel kapcsolatban.

Megállapodásra jutottak az orosz földgázvezetékről
A németországi Eugal csővezeték a jövőben az Északi Áramlat–2-től kap gázt
Fotó: AFP/Sputnik/Press-service of E

Az Egyesült Államok és Németország egyezségre jutott az Északi Áramlat–2 orosz földgázvezeték építésének befejezésével kapcsolatban anélkül, hogy további amerikai büntetőintézkedések bevezetésére kerülne sor. Victoria Nuland politikai ügyekért felelős külügyi államtitkár az amerikai szenátus külügyi bizottsága meghallgatásán azt mondta, hogy a két kormány hamarosan bejelenti a megállapodás részleteit, amely a tizenegymilliárd dolláros projekt lehetséges következményeivel kapcsolatos amerikai és kelet-közép-európai aggodalmakat hivatott kezelni.

Mindazonáltal erős kétpárti ellenkezés tapasztalható a Balti-tenger alatt húzódó vezeték építésével kapcsolatban az amerikai kongresszusban, illetve Ukrajnában és Lengyelországban is, mivel attól tartanak, hogy a projekt aláássa az európai energiabiztonság jövőjét.

Csakúgy, mint a korábbi Trump-adminisztráció, a jelenlegi Biden-kormányzat is ellenzi a 98 százalékban már befejezett Északi Áramlat–2 felépítését, de meggyőződésük, hogy az amerikai szankciók már nem fogják megállítani a projektet. Victoria Nuland, a harmadik legmagasabb rangú amerikai diplomata a bizottság előtt kifejtette, hogy az Egyesült Államok és Németország közös nyilatkozatot ad ki a vezetékkel kapcsolatban.

 Washington és Berlin elkötelezett amellett, hogy büntetőintézkedésekkel sújtsák Oroszországot és a német vállalatokat, amennyiben Moszkva politikai fegyverként használná a projektet – mutatott rá az államtitkár. Mint kifejtette, Németország magától is lépéseket fog tenni, és támogatni fogja az Euró­pai Unió szankcióit is, amennyiben Oroszország fegyverként használná az energiapolitikát, vagy agresszívan lépne fel Ukrajnával szemben. Hangsúlyozta, hogy Németország támogatni fogja a 2024-ben lejáró orosz–ukrán tranzitmegállapodás meghosszab-bítását is.

A Fehér Ház bejelentése szerint Joe Biden amerikai elnök augusztus 31-én hivatalában fogadja Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, és a találkozó során többek között biztonságpolitikai és energiabiztonsági kérdésekről is tárgyal majd partnerével. Német kormányforrások szerint Angela Merkel német kancellár szerdán késő este telefonon beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, többek között az Északi Áramlat–2 projekttel kapcsolatban.

 Varsó és Kijev elutasítással reagált az amerikai–német egyezségre, amelynek értelmében Washington letesz a Balti-tenger mélyén húzódó, 98 százalékban már befejezett gázvezeték miatt kivetett, illetve kivetendő szankciókról, Berlin pedig ukrajnai beruházásokba fog befektetni, és az esetleg Ukrajna ellen irányuló orosz lépésekre büntetőintézkedésekkel reagál a maga részéről. Moszkva ugyanakkor üdvözölte az egyezséget. Vlagyimir Dzsabarov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának alelnöke szerint a megállapodás lehetőséget nyújt majd az Északi Áramlat–2 befejezésére és üzembe helyezésére.

Pénzügyi segélyt ígértek a németek Ukrajnának

Németország további mintegy 245 millió dollár (75 milliárd forint) pénzügyi segélyt helyezett kilátásba Ukrajnának az Északi Áramlat–2 orosz földgázvezeték építésének befejezésével kapcsolatban Berlin és Washington között létrejött megállapodás keretében. A német vezetés az összegből hozzávetőleg hetvenmillió dollárt fektet be kétoldalú energetikai projektekbe.

Az egyezség szerint külön figyelmet fordítanak a megújuló energiaforrásokra és az energiahatékonyság fokozását szolgáló projektekre. A megállapodás rendelkezéseket tartalmaz egy új, egymilliárd dolláros alap létrehozásához is, amely Ukrajna energiafüggetlenségét hivatott javítani. Németország kezdetben mintegy 175 millió dollárral járul hozzá az alap létrehozásához.
(JL)

Kapcsolódó írásaink