Gazdaság

Felbolydult a bérleti piac

Az igazi roham a kollégiumi helyek kiosztása miatt nyár végén indul, nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni a keresést

A következő két hónap nemcsak a frissen felvett hallgatók, hanem sok pályakezdő és munkahelyet váltó számára is egyet jelent az aktív lakáskereséssel. A megnövekedett kereslet miatt a lakástulajdonosok számára is kiváló időszak ez a bérbeadáshoz, ám kezdőként az ideális bérlemény és ideá­lis bérlő megtalálása is sok fejtörést okozhat.

Felbolydult a bérleti piac
A jövőben a home office mellett a távoktatás is visszatérhet az életünkbe
Fotó: MH

A felvételi ponthatárok kihirdetésével idén is felbolydul a bérleti piac, a kínálati oldalon ez a legjobb időszak azok számára, akik szeretnék bérbe adni az ingatlanukat, hiszen a leendő és tanulmányaikat folytató hallgatók mellett sok pályakezdő vagy munkahelyet váltó is a nyári vakáció utánra időzíti a kezdést az új munkahelyén és költözik új lakásba – derült ki az OTP Ingatlanpont kutatásából. Az év nem indult biztatóan a bérbeadók számára, azonban a legfrissebb ingatlanpiaci statisztikák már okot adhatnak az optimizmusra.

„A bérleti díjak idén már lassan, de folyamatosan növekednek, a leendő bérlőknek ugyanakkor jó hír, hogy a 2020. januári csúcshoz képest most még jóval megfizethetőbb kínálatból válogathatnak. A bérbeadóknak pedig érdemes figyelembe venniük azt, hogy az emelkedő tendencia ellenére sem valószínű, hogy a bérleti díjak a közeli jövőben ismét visszatérnek a korábbi, jövedelemarányosan európai mértékben is kiemelkedően magas szintre” – írta az elemzésben Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

A korlátozások véget értek, mégis érdemes szem előtt tartani, hogy a jövő még tartogathat meglepetéseket, és a home office mellett a távoktatás is hosszabb-rövidebb időre visszatérhet, ezért feltételezhetően több időt fogunk otthon tölteni, mint a korábbi években – hívták fel a figyel­met a kutatásban.

A jelenlegi alacsonyabb bérleti díjak miatt így érdemes ezeket a szempontokat – a lakás legyen jól felszerelt, kényelmes, rendelkezzen tanuló- vagy dolgozósarokkal, illetve ideá­lis esetben tárolóval – is figyelembe venni a választáskor. Bár az igazi roham a kollégiumi helyek kiosztása és a pótfelvételik miatt nyár végén indul, nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni a keresést, mert a legjobb lakásokat gyorsan elkapkodják.

Mint írták, előre kell tisztázni, hogy milyen kiadásokkal kell számolni a havi bérleti díj és kau­ció mellett, ezért érdemes elkérni a téli hónapokra vonatkozó számlákat és tájékozódni arról, hogy várható-e valamilyen felújítás a házban. A közleményben felhívták a figyelmet, hogy erősen ajánlott felmérni a lakás állapotát (szigetelnek-e a nyílászárók, csöpögnek-e a csapok, penészesek-e a falak), felszereltségét, és próbáljuk magunkat a négy fal közé képzelni, alkalmas-e az ingatlan arra, hogy hosszú távon is ott éljünk.

Kapcsolódó írásaink

Költséges a diákoknak az albérlet

ĀEurópa egyetemvárosaiban az albérletek a magyar főváros apartmanjaihoz képest akár hatvan százalékkal drágábbak, aki pedig a vidéki egyetemi árszinthez szokott, még nagyobb különbséggel számolhat