Gazdaság

Az euró bevezetése mellett kötelezte el magát az MNB

A közös valuta nem egy út vége, hanem egy fontos mérföldkő, az út pedig arról szól, hogy sikeres pályát fusson be a magyar gazdaság

Az MNB elkötelezett az euró sikeres és biztonságos magyarországi bevezetése mellett – mondta a Portfóliónak Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikáért felelős alelnöke. Hozzátette, Magyarországnak úgy kell bevezetnie az eurót, hogy az biztosítsa a gazdaság számára a felzárkózás folytatásának lehetőségét.

Az euró bevezetése mellett kötelezte el magát az MNB
Virág Barnabás szerint fontos egy stratégiai terv, amire építhetünk
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A tegnap megjelent interjúban a jegybanki vezető fontosnak nevezte, hogy tényszerű szakmai diskurzus induljon arról, mikor és hogyan érdemes az országnak csatlakoznia az eurózónához. Virág Barnabás emlékeztetett: az utóbbi években végzett felmérésekben rendre 60–70 százalék között mozgott az euró bevezetésének támogatottsága.

Ha feltennénk a kérdést, vajon szeretnék-e az emberek, hogy a magyar gazdaság fejlettsége 10–15 éves időtávon elérje az Európai Unió átlagát, akkor a támogatók aránya valószínűleg száz százalék közelében lenne. A gazdaságpolitikának pont az a feladata, hogy a két cél között megtalálja a helyes stratégiát – mutatott rá.

Virág Barnabás szerint maga az euró nem egy út vége, hanem annak egy fontos mérföldköve. Maga az út pedig arról szól, hogy sikeres felzárkózási pályát fusson be a magyar gazdaság – jelentette ki.

Most két dolgot kell tenni: egyrészt azonosítani azt a kritériumrendszert, amely mellett képesek vagyunk a magyar gazdaság euróérettségét megfelelően értékelni, másrészt kell egy stratégiai terv, amely magában foglalja a versenyképesség, a termelékenység folyamatos javítását és a költségvetési mozgástér megteremtését, hogy erre építve biztosítható legyen a felzárkózás folytatása a belépés után is – hangsúlyozta.

Az elkerülendő kockázati faktorok közé sorolta, hogy az euróbevezetés környezetében a reálkamatok gyors csökkenése a pénzügyi ciklus túlfúvódását okozza, ami a magán- vagy államadósságok növekedésén keresztül a folyó fizetésimérleg-egyensúly kóros megbomlását idézi elő.

Ez tipikusan a dél-európai országok története – jegyezte meg. Az is általános tapasztalat emellett – tette hozzá –, hogy az euró bevezetéséig van egy komoly reformlendület, amely a bevezetést követően a megnyugvás állapotába megy át. Erre Szlovákia példáját hozta fel, ahol az elmúlt tíz évben meg is állt a korábban sikeres felzárkózás.

Az euró bevezetésének geopolitikai aspektusaira kitérve megjegyezte: Horvátország és Bulgária esetében az önálló monetáris politika feladásának költsége lényegesen kisebb, ez megkönnyíthette a döntésüket.

Egyértelmű tájékoztatást kell adni az ügyfeleknek

Idén augusztustól kell alkalmazniuk az érintett kollektív befektetési vállalkozásoknak és alapkezelőknek az MNB által közzétett, sikerdíjat alkalmazó alapokra vonatkozó ajánlást. A sikerdíj számítási modelljének hangsúlyosan összhangban kell lennie az alap befektetési céljaival, és az ügyfelek részére egyértelmű tájékoztatást kell adni annak minden fontos jellemzőjéről – írja a Magyar Nemzeti Bank tegnapi sajtóközleményében.

2021. augusztus 1-jétől kell alkalmazniuk az érintett piaci szereplőknek a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) a befektetési alapkezelők által alkalmazott sikerdíjakról szóló, nemrég közzétett ajánlását az ezt követően újonnan létrehozott sikerdíjat alkalmazó alapok esetében.
(JA)

Kapcsolódó írásaink