Gazdaság

Az északi megyéket is élénkíti az otthon­teremtő támogatás

Minden ingatlantípus esetében átlagosan tíz-húsz százalékkal nőttek az árak a múlt év első feléhez viszonyítva

A nagyvárosokban a lakások és házak iránti keresletben nincs változás, viszont a kisebb városokban és az agglomerációs településeken a családi házak iránti kereslet erősödött a pandémiának köszönhetően. A lakásoknál a két-három, a házak esetében a három-négy szobás ingatlanok a legnépszerűbbek. A négyzetméterárak a régión belül eltérőek.

Az északi megyéket is élénkíti az otthon­teremtő támogatás
A nagyvárosokban a lakások és házak iránti keresletben nincs változás, viszont a kisebb városokban és az agglomerációs településeken a családi házak iránti kereslet erősödött a pandémia következtében. Ez az északi megyék kisebb településeinek ingatlanáraiban is meglátszik
Fotó: MH/Katona László

A támogatások országszerte jelentős segítséget nyújtanak a lakást, házat vásárlóknak és az építkezőknek, különösen vidéken, ahol még az új építésű ingatlanok jelenlegi árszintjével számolva is érdemi a vissza nem térítendő támogatás mértéke – hívták fel a figyelmet lapunk megkeresésére küldött válaszaikban az Otthon Centrum szakértői.

Kifejtették, a rendelkezésükre álló projektadatok alapján tízmillió forint átlagosan 15 négyzetméternyi új lakás vásárlásra elég. Ha mindezt az ország északi részére vetítve vizsgáljuk – amely régióval külön foglalkozott az Otthon Centrum –, Miskolcon szintén ekkora lakás vásárolható ebből az összegből, ezzel szemben Debrecenben már csak 11,5 négyzetméter, míg Hódmezővásárhelyen 23 négyzetméter kapható tízmillióból.

Az árakkal kapcsolatban kifejtették, minden típus esetében átlagosan tíz-húsz százalékkal nőttek a múlt év első feléhez viszonyítva. A nagyvárosokban a lakások és házak iránti keresletben nincs változás, viszont a kisebb városokban és az agglomerációs településeken a családi házak iránti kereslet erősödött a pandémiának köszönhetően. Ez az északi megyék kisebb településeinek ingatlanáraiban is meglátszik, itt a növekedés üteme nem maradt el a három megyei jogú városétól.

Az ár viszont Borsod–Abaúj-Zemplén és Heves megyében a megyei jogú városokban tapasztalt árak fele. Sőt a városoktól távolodva például Ózdon a használt házak átlagos négyzetméterára 80 ezer forint, a téglalakásoké pedig 117 ezer forint, ami a miskolci árnak csupán a harmada. A legalacsonyabb árral rendelkező Nógrád megyei székhely – Salgótarján – és a megye többi települése között nincs ekkora különbség. Ugyanakkor továbbra is probléma a térségben, hogy kevés lakás épül. A lakásoknál a két-, három-, a házak esetében a három-négy szobás ingatlanok a legnépszerűbbek ebben a térségben.

Kapcsolódó írásaink

Felbolydult a bérleti piac

ĀAz igazi roham a kollégiumi helyek kiosztása miatt nyár végén indul, nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni a keresést

Költséges a diákoknak az albérlet

ĀEurópa egyetemvárosaiban az albérletek a magyar főváros apartmanjaihoz képest akár hatvan százalékkal drágábbak, aki pedig a vidéki egyetemi árszinthez szokott, még nagyobb különbséggel számolhat